Доступність посилання

ТОП новини

Злочини проти людяності: Гельсінській комісії США доповіли про те, що робить Росія із цивільними в Україні


Палички-дні, видряпан на стіні підвалу, в якому російські військові влаштували катівню для під час окупації Херсона
Палички-дні, видряпан на стіні підвалу, в якому російські військові влаштували катівню для під час окупації Херсона

Від початку російської агресії проти України у 2014 році, Росія в порушення міжнародних конвенцій та законів позбавила волі тисячі українських цивільних. І продовжує це робити зараз. Це є воєнним злочином і злочином проти людяності, мовиться у спеціальному звіті Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) від квітня 2024 року, який обговорили в Конгресі США. Деталі передає Голос Америки.

Під час представлення звіту ОБСЄ, його результатів та рекомендацій у Гельсінській комісії США, його авторки наголосили, що точне число позбавлених волі українців встановити неможливо, оскілька й далі веде широкомасштабну війну проти України. Однак, встановлено, що практику незаконного ув'язнення українців Росія почала ще з 2014 року, коли незаконно анексувала Крим.

Почалося з Криму, поширилося на всі території, які потрапили під тимчасову окупацію РФ

«Свавільне позбавлення волі цивільного населення України почалося в незаконно анексованому Криму навесні 2014 року, і швидко поширилося на підконтрольні так званим «народним республікам» райони Донецької та Луганської областей, – мовиться у звіті. – З початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, ця практика поширилася на всі території, які потрапили під тимчасову окупацію Російської Федерації»

«Така практика є явним порушенням міжнародного права прав людини, міжнародного гуманітарного права та зобов’язань перед ОБСЄ», – наголосила експертка з Московського механізму ОБСЄ та професорка юридичного факультету Карлового університету в Празі Вероніка Білкова.

Спеціальні доповідачки відвідали Україну 18-24 березня 2024 року в рамках застосування Московського механізму ОБСЄ, в рамках якого експертні комісії надсилаються до держав-учасниць, щоб допомогти їм у розв'язанні проблеми, пов'язаної з правами людини.

За словами Білкової, свавільне позбавлення волі цивільних українців – воєнний злочин відповідно до 147 статті Женевської конвенції, а масований, поширений і систематичний характер цього злочину доводить, що йдеться про злочини проти людяності.

Як мовиться у звіті, військовослужбовці збройних сил Російської Федерації або представники окупаційної влади, причетні до:

  • затримання українців,
  • вчиняють «як воєнний злочин «незаконного позбавлення волі»,
  • так і злочин проти людяності, який полягає у «позбавленні волі
  • або іншому тяжкому позбавленні фізичної свободи з порушенням основоположних норм міжнародного права».

Під час виступу у Гельсінській комісії Білкова наголосила, що Росія затримувала українських цивільних під приводом підтримки ними України та неприйняття російської окупації, або для того, щоб змусити їх співпрацювати з окупаційною владою чи для того, щоб посіяти страх у населення.

Катування

«Усі ці причини є незаконними згідно із міжнародним правом як і позбавлення волі на їх підставі є свавільним і незаконним», – говорить Білкова.

В ув'язненні українці зазнають жорстокого поводження, їх часто утримують в неофіційних, тимчасових місцях ув’язнення, інколи – у викопаних у землі ямах та піддають насильницьким діям, наголосила інша авторка звіту, Еліна Штайнерте.

«Поширені випадки, коли українські цивільні, свавільно позбавлені волі Росією, піддаються позасудовим вбивствам, тортурам та різним видам жорстокого поводження, що принижує людську гідність. Їм відмовляють у найпростіших гарантія справедливого судового розгляду», – говорить Штайнерте, яка входить до підкомітету ООН із запобігання катуванням, і є колишньою доповідачкою Робочої групи ООН зі свавільних затримань.

«Переважній більшості затриманих цивільних осіб ніколи не повідомляється про підстави їхнього затримання, і вони не мають можливості оскаржити законність затримання ані на початковому етапі, ані в будь-який момент після цього», – йдеться у звіті, підготовленому на замовлення ОБСЄ.

Депортація дітей

Примусове переміщення українських дітей силами Російської Федерації може бути визнано злочином проти людяності, мовилось у спеціальному звіті, представленому в ОБСЄ у 2023 році.

Місія спеціальних доповідачів, яка діяла в рамках Московського механізму ОБСЄ, заявила, що їй «вдалось з упевненістю встановити, що загалом депортацію дітей не можна кваліфікувати як добровільну».

«Незаконні депортації, викрадення дітей росіянами, хаос, що коїться на тимчасово окупованих територіях… Все це тільки посилює проблему та збільшує кількість зниклих безвісти дітей. На сьогодні 2021 дитина вважається зниклою внаслідок війни Росії проти України», – повідомив уповноважений Верховної Ради Дмитро Лубінець.

Він закликав у разі зникнення дитини негайно звертатися в поліцію, в разі порушення прав дітей – до Офісу уповноваженого з прав людини.

Наразі офіційно відомо, що внаслідок російської агресії 547 дітей в Україні загинули і щонайменше 1348 зазнали поранень різного ступеня тяжкості.

Крім того, за офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

Станом на 20 лютого 2024 року ООН заявила, що жертвами повномасштабної агресії Росії проти України стали, щрнайменше, понад 30 тисяч цивільних: 10 тисяч 378 людей загинули та 19 тисяч 632 отримали поранення. Це тільки верифіковані ООН випадки. Реальна кількість жертв повномасштабної війни, розв'язаної Росією проти України, набагато більша.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG