Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: 47% росіян вважають допустимим катування підозрюваних


За останні п’ять років цей показник зріс на 19 відсотків – у 2019 році до тортур були лояльні менше ніж третина опитаних
За останні п’ять років цей показник зріс на 19 відсотків – у 2019 році до тортур були лояльні менше ніж третина опитаних

Майже половина росіян вважають, що у «виняткових випадках» можна застосовувати тортури щодо підозрюваних – наприклад, якщо йдеться про підозрюваних у скоєнні тяжких насильницьких злочинів, випливає з результатів опитування російського «Левада-центру».

За останні п’ять років цей показник зріс на 19 відсотків – у 2019 році до тортур були лояльні менше ніж третина опитаних.

Категорично проти застосування тортур нині виступили лише 35% опитаних. З 2019 року цей показник знизився майже вдвічі – з 59%. Решта респондентів не змогли відповісти.

Почасти соціологи пов’язують такі результати з наслідками теракту в московському концертному залі «Крокус Сіті Холл», який, на їхню думку, шокував більшу частину російського суспільства.

22 березня кілька озброєних автоматами людей увірвалися до концертної зали на околиці Москви і почали стріляти по глядачах. Пізніше нападники підпалили зал, почалася пожежа, обвалився дах будівлі. Жертвами теракту, за офіційними даними, стали 144 людини, 551 особа постраждала. На сьогоднішній день заарештовані, як стверджують російські слідчі органи, всі виконавці і низка співучасників, більшість із них – громадяни Таджикистану.

Четверо обвинувачених зазнали насильства і, ймовірно, тортур, під час затримання і відразу після нього. Одному з них відрізали частину вуха, іншого, ймовірно, катували електрострумом – відповідні фотографії опублікували провоєнні телеграм-канали.

Форум

XS
SM
MD
LG