Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС пояснили, чому в російських ракетах і дронах досі є західні компоненти


У Брюсселі відкрилася виставка елементів російського озброєння, що застосовується для атак проти України
У Брюсселі відкрилася виставка елементів російського озброєння, що застосовується для атак проти України

Шляхи обходу Росією запроваджених Заходом санкцій все ще існують, тому в російській зброї досі виявляють західні компоненти, заявив у коментарі Радіо Свобода спецпредставник ЄС із санкцій Девід О’Cалліван.

У Брюсселі відкрилася виставка елементів російського озброєння, що застосовується для атак проти України. В українському хабі, розташованому в приміщенні Європарламенту, показують запчастини від «Шахедів», «Кинджалів», «Іскандерів» і вказують на їхнє походження. Чимало компонентів – із країн Заходу.

«Деякі з санкцій, які обмежували постачання західних технологій подвійного використання, були накладені ще 2014 року. Тим не менш, як виявляється, нікого, здається, особливо не хвилювало, що Росія десять років накопичувала мікроелектроніку і розгортала велике виробництво. Але це не настільки критично зараз з’ясовувати, чому так. Я думаю, що ми всі зосереджуємося на питанні, що з цим робити», – сказав Радіо Свобода уповноважений президента України з питань санкційної політики Владислав Власюк.

Україна представила в Брюсселі нові речові докази того, що компоненти, виготовлені західними компаніями (шість із них працюють на території країн-членів ЄС), Росія отримує в обхід санкцій. В одному зі списків місцем виробництва зазначена Угорщина. Близько 60-ти відсотків мікроелектронних компонентів, за оцінками Києва, – походять із Китаю.

На понад 130-ти сторінках українська влада склала список компонентів російської техніки, використаної проти України лише за останні три місяці. Вказаний час і місце виробництва деталей, а також маршрут обходу, яким вони потрапили до РФ.

Так, наприклад, у дроні Shahed-136, який Росія часто застосовує, атакуючи, зокрема, енергетичну інфраструктуру України, за даними української сторони, – понад чотири сотні компонентів, виготовлених у партнерських до України країнах. Зокрема – США, Німеччини, Швейцарії, Японії, Канади, Тайваню, Нідерландів, Австрії, Вірменії, Південної Кореї. У ракеті «Кинджал» таких деталей знайшли тридцять шість.

«Тверезості також додає можливість побачити, яку велику роль відіграють західні компоненти в цій смертоносній зброї. Саме тому від самого початку ми піддавали цю продукцію санкціям. Ми досягли певних успіхів в ускладненні й здорожчанні для Росії доступу до них. Але факт залишається фактом: шляхи обходу все ще існують… щоразу, коли ми закриваємо один, відкривається інший», – визнає, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, спецпредставник ЄС із санкцій Девід О’Cалліван.

Посадовець пояснив, що компоненти невеликі й легкодоступні по всьому світу. Відтак ЄС працює над тим, щоб компанії, які торгують ними, були свідомі ризиків щодо того, що кінцевим покупцем може бути Росія.

«Наразі всі наші компанії є сумлінними. Єврокомісія доклала великих зусиль для спілкування з ними… Тож на цей момент я не ставлю під сумнів добросовісність компаній, які не бажають, щоб їхні продукти використовувалися таким чином. Але це правда, що коли ви продаєте ці продукти дистриб’юторам або третім сторонам, ви не завжди повністю контролюєте те, що відбувається далі. І це одна з речей, над якою ми працюємо… Це постійні зусилля, які ніколи не спиняться», – зазначив О’Cалліван.

Радник Володимира Зеленського визнає, що ліквідувати нелегальний експорт санкційної продукції – майже нездійсненне завдання, але, закривши лазівки, можна значно збільшити витрати Росії на обхід каральних заходів. Посадовець також очікує, що й під час головування Угорщини в Раді ЄС вдасться домовитися про поповнення санкційного переліку новими фізичними та юридичними особами. .

«Тут немає якоїсь, як то кажуть, чарівної пілюлі, яка завтра все змінить. Це велика, така марудна робота. Частково це на боці виробників. Тобто ми працюємо з виробниками… Ми спілкуємося з урядами над законодавчими змінами… Працює дипломатія… Тобто різні виміри, різні напрямки роботи. Просто цього поки що не недостатньо», – резюмував Владислав Власюк.

Днями Bloomberg повідомив про нові шляхи обходу санкцій Росією. Від кінця квітня 2024-го щонайменше 17 вантажів із нафтою та нафтопродуктами вийшли з російських портів на суднах, які потрапили під санкції США, Великої Британії чи ЄС.

«Вантажовідправники неухильно нарощують використання суден із чорного списку після успішної доставки вантажів до Китаю – принаймні частину своїх рейсів вони перевозили на танкерах, санкціонованих Заходом, з вимкненими маяками розташування. Тепер танкери вже не намагаються приховати свої пересування, вантажі відкрито доставляються як до Китаю, так і до Індії», – пише видання.

Форум

XS
SM
MD
LG