Доступність посилання

ТОП новини

«Джентльмени удачі низької кваліфікації»: хто з росіян переселяється на окуповану частину півдня


Робітники на тлі будівництва багатоповерхівки в окупованому Маріуполі. Ілюстративне фото
Робітники на тлі будівництва багатоповерхівки в окупованому Маріуполі. Ілюстративне фото

Як заявляє голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров, окупаційна влада планує перемістити на захоплені території області 50 тисяч громадян Росії. За словами посадовця, метою є заміщення українського населення. Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко називає «сприятливі умови», якими росіян заманюють на окуповану частину Донеччини, це: безкоштовні обіди на роботі, високі зарплати та житло місцевих жителів задарма. Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов'я» з'ясовував, ким окупаційні сили заселяють захоплені землі Запорізької, Херсонської та Донецької областей.

  • Російська окупаційна влада хоче змінити етнічний склад населення на захоплених територіях України. Про це нещодавно повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. Він зазначив, що окупанти планують завезти на захоплену частину області щонайменше 50 тисяч росіян та представників інших народів, що живуть у РФ.
  • Як написав Федоров у своєму телеграм-каналі, це політика насильницької зміни етнічного складу жителів захоплених територій. За інформацією чиновника, щоб зменшити можливість спротиву, окупаційна влада планує завезти «фахівців» з родинами, зокрема військових, які воювали проти України.
  • Чиновник зазначив, що росіянам обіцяють «сприятливі умови для життя», імовірно, коштом майна місцевих жителів, які виїхали з окупації або не змогли довести своє право власності на житло чи землю. Очільник Запорізької ОВА наголосив, що насильницька зміна етнічного складу жителів окупованих територій – «це злочин, що підпадає під ознаку геноциду», й Росія має понести за нього покарання.
  • У лютому цього року президент Росії Володимир Путін оголосив про пільгову іпотеку під два відсотки річних на окупованих територіях України. Крім російських військових, пільговим кредитом можуть скористатися жителі Далекого Сходу Росії, Арктики, а також начебто деякі місцеві жителі.

«Кваліфікованих мігрантів-окупантів немає, є «джентльмени удачі»

Це такі «джентльмени удачі», які приїхали шукати кращої долі на території окупованої Херсонщини
Олександр Самойленко

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко розповів «Новинам Приазов'я», що на окуповану частину Херсонщини здебільшого приїжджають російські працівники невисокої кваліфікації.

«Це різнороби, це люди, які зголосилися працювати в аграрному секторі, а там ручна праця, яка не потребує певної кваліфікації, але потребує повної зайнятості впродовж дня. Я можу з упевненістю сказати, що у нас кваліфікованих мігрантів-окупантів на тих територіях немає. Це такі «джентльмени удачі», які приїхали шукати кращої долі на території окупованої Херсонщини», – висловив думку він.

За інформацією Самойленка, росіяни, які переїжджають на захоплені терени Херсонщини, покращують там своє життя, починаючи від побутових й закінчуючи кліматичними та екологічними умовами.

Олександр Самойленко, голова Херсонської обласної ради
Олександр Самойленко, голова Херсонської обласної ради
Єдиний фактор, який стримує громадян РФ від масового переселення, – це бойові дії
Олександр Самойленко

«Це люди, які їдуть з Кемеровської області, з Крайньої Півночі, з Далекого Сходу – з тих земель, які є неродючими. Їхні умови життя зовсім не відповідають цивілізованому світу. А треба розуміти, що майже кожне село Херсонської області газифіковане та електрифіковане. Наші села були забезпечені водопостачанням та водовідведенням. Єдиний фактор, який стримує (громадян РФ – ред.) від масового переселення, – це те, що відбуваються бойові дії», – сказав голова облради Херсонщини.

Він також припустив, якими можуть бути мотиви окупаційних сил.

«Будь-який окупант, який упевнений, що він залишиться на цій території надовго, хоче мати в тилу або навіть на передовій той етнічний склад населення, який буде йому відданий», – підсумував Самойленко.

З огляду на бойові дії та окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«У вас є два дні, щоб залишити будинок»

Начальник Софіївської сільської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області Станіслав Захаревич розповів, що вже в перші дні повномасштабного вторгнення деякі російські військові прибули до громади разом з родинами. З початком зими 2023 року війська РФ закріпилися в регіоні, і згодом – влітку – там з'явилася помітна кількість їхніх родичів.

З'являється все більше членів родин російських військових. Торік у село Юр'ївка прибули дагестанці
Станіслав Захаревич

«З січня 2024 року, крім кадирівців, дагестанців, бурятів та чувашів, у кількох селах були зафіксовані найманці, переважно з Куби, які навіть не володіють російською мовою, а спілкуються через гугл-перекладач. Тепер же на території громади з'являється все більше членів родин російських військових. Один з перших заїздів був торік у село Юр'ївка, куди прибули дагестанці (військові з родинами – ред.) – представники малих народів, які теж винищує Росія, «утилізуючи» у війні проти України», – каже він.

За словами начальника Софіївської СВА, 2024 року російські військові разом з родинами заїхали у села Софіївка та Єлизаветівка. Тепер окупаційні сили здійснюють обходи приватних осель, що належать жителям громади.

Окупанти попередили: «Сюди заселятимуться представники з Росії, й ми обираємо для них найкращі будинки»

«У низці сіл вони заявляють: «Ми приїхали сюди назавжди». – Заселяються вони в будинки (тимчасових – ред.) переселенців (на підконтрольну Україні територію або за кордон – ред.). Була ситуація, коли власники виїхали, а в будинку жив їхній родич. Прийшли окупанти й попередили: «У вас є два дні на те, щоб залишити будинок. Сюди заселятимуться представники з Росії, й ми обираємо для них найкращі будинки», – розповідає посадовець.

Окупаційна влада анонсувала, що у громаду приїдуть працівники освітньої та медичної сфери з Росії – додає Захаревич.

Станіслав Захаревич, начальник Софіївської CВА Бердянського району Запорізької області
Станіслав Захаревич, начальник Софіївської CВА Бердянського району Запорізької області
Окупанти дали наказ виїхати з усіх будинків жителям, які не є власниками. Попри те, що в деяких немає свого житла та їм ніде жити
Станіслав Захаревич

«Є ті, які приїжджають, заселяються в житлові будинки й говорять, що вони будівельники. Але, за моєю інформацією, це – військові інженери, які риють укріплення. Щодо вчителів та медиків, то вже рік анонсують їхній приїзд. Окупанти дали наказ виїхати з усіх будинків жителям, які не є власниками. Попри те, що в декого немає свого житла та їм ніде жити. Утім, замість них заїдуть спеціалісти з Росії. Я так розумію, що це має статися, ймовірно, до осені», – розказує він.

За інформацією Захаревича, працівники з Росії вже освоюються у приморських містах та селищах Приазов'я.

«У містах Приморськ, Бердянськ періодично з'являються спеціалісти з Росії, навіть з глибинки. Вони говорять, що тут їм за виконання аналогічної роботи платять у кілька разів вищу зарплату, ніж на батьківщині. Тобто в першу чергу їх заманюють грошима та житлом», – зазначив начальник Софіївської військадміністрації.

«У планах – максимально позбутися українців або маргіналізувати їх»

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко в інтерв'ю «Новинам Приазов'я» повідомив, що окупаційна влада намагалася провести заміщення українського населення в місті під час двох хвиль переселення.

«Першу хвилю вони забезпечили насиченням міста вихідцями з Центральної Азії – тими, кого називають мігрантами, попри те, що абсолютна більшість з них має паспорти Російської Федерації. Це була перша хвиля, якої вони мали максимально позбутися навесні цього року. На звільнене місце мали б заїхати етнічні росіяни, які живуть у європейській частині країни. Але це (переселення – ред.) пройшло не дуже успішно», – розповідає він.

У планах окупантів – максимально позбутися українців або маргіналізувати їх до втрати ідентичності
Петро Андрющенко

За словами Андрющенка, окупаційні сили мають на меті витіснення української нації на захоплених теренах.

«У планах (окупантів – ред.) – максимально позбутися українців або маргіналізувати їх залишок у місті до стану, коли люди втратили ідентичність. Усе, аби ними було легко керувати. Потім розбавити їх росіянами. З часом національна ідентичність українців має зникнути на окупованих територіях», – говорить він.

За даними Андрющенка, окупаційна влада створює сприятливі умови для жителів РФ, яких планує переселити в Маріуполь.

Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя
Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя
Етнічних росіян годують безплатними обідами на роботі, їм здебільшого задарма надають житло
Петро Андрющенко

«По-перше, це – зависокі заробітні плати. Тобто за таку саму роботу, як на території РФ, в окупованому Маріуполі пропонують удвічі-втричі більшу зарплату. По-друге, самі умови праці. Наприклад, етнічних росіян годують безплатними обідами на роботі, їм здебільшого задарма надають житло. Навіть наші квартири, які вони крадуть, «націоналізують» через визнання їх «безхазяйними», планують у першу чергу роздавати росіянам як ордерні. Тобто просто дарувати. Також є іпотечне будівництво. Дуже дешева іпотека, якої не існує на території РФ: під два відсотки річних, на 30 років, майже без першого внеску», – розповідає радник міського голови Маріуполя.

«Нівелювання ідеї української державності й заперечення існування українців»

Молодша аналітикиня Громадянської мережі ОПОРА Катерина Міхалевська розповіла «Новинам Приазов'я», що Росія переселяє на захоплені землі як силовиків – поліцейських, прокурорів, суддів, – так і представників цивільних професій, зокрема лікарів, діячів культури та вчителів. На думку аналітикині, якщо лікарі переміщуються для розбудови системи медичної допомоги військовим та їхнім родинам, то вчителі переселяються для впровадження російської програми освіти, «нівелювання самої ідеї української державності» та «заперечення існування українців як нації».

Друга мета – переселити громадян Росії на новоокуповані території, щоб закріпитися там
Катерина Міхалевська

«Це почалося ще з окупації Криму. Росія намагається реалізувати дві цілі. Перша ціль – змусити українців прийняти російське громадянство. Йдеться про примусову паспортизацію. Друга мета – (максимально – ред.) переселити громадян Росії на новоокуповані території (захоплені від початку повномасштабного вторгнення РФ – ред.), щоб закріпитися там, щоб затвердити міф про «одвічно російські землі» й підтвердити в разі якихось міжнародних суперечок між Україною та Росією, що на цих окупованих територіях живуть громадяни РФ», – пояснює вона.

Міхалевська каже, що Росія сплановано й систематично проводить політику зросійщення та заміщення жителів окупованого півдня. Утім, інструментів для покарання держави-агресорки поки що недостатньо. Їх не запровадили з початку російської агресії – окупації Криму 2014 року.

Необхідно працювати на міжнародному рівні, щоб притягнути Росію до повноцінної відповідальності
Катерина Міхалевська

«Європейський суд з прав людини 25 червня (2024 року – ред.) погодився з доводом України, що Росія порушувала права українців у Криму після окупації. У грудні 2022 року ухвалена Конвенція ООН, яка засвідчує, що Росія систематично порушувала права українців Криму, насамперед примусовою паспортизацією. Але оскільки ООН не має прямих інструментів для того, щоб покарати Росію чи змінити ситуацію, фактично відбувається фіксація факту порушення. І далі українському урядові та українським правозахисним організаціям необхідно працювати на міжнародному рівні, щоб притягнути Росію до повноцінної відповідальності», – каже вона.

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року. У Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну й назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG