Доступність посилання

ТОП новини

Російські сили продовжують наступати: де найнебезпечніша ділянка фронту


Бійці 118-ї ОМБР ЗСУ у бліндажі, с. Роботине, Запорізька область
Бійці 118-ї ОМБР ЗСУ у бліндажі, с. Роботине, Запорізька область

Російські сили намагаються просунутися на усіх напрямках протистояння із Силами оборони України. Тривають запеклі бої за Часів Яр, Торецьк, Покровськ, Вовчанськ...

Разом із тим, Україна продовжує завдавати ударів по військових об’єктах в окупованому Криму з метою, як кажуть військові аналітики, послабити тили російської армії, зменшивши тим самим її наступальний потенціал.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» зібрав інформацію про ситуацію на Півдні. Які ділянки в Запорізькій області є найбільш небезпечними?

  • Російська армія збільшила кількість атак на заході Запорізької області. Зокрема, поблизу села Кам’янське у Василівському районі зросла інтенсивність російських наземних штурмів та авіаударів. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни від 22 червня.
  • Сили РФ продовжують наземні атаки поблизу Роботиного, Вербового, Малої Токмачки, Новопокровки та Нестерянки. За даними української сторони, ці позиції не втрачені. Експерти зазначають, що зростання інтенсивності атак таких типів може свідчити про наміри російської армії відновити наступальні операції в цьому районі.
  • Водночас упродовж кількох днів сталася серія вибухів у Криму. Генштаб ЗСУ 21 червня повідомив, що протягом двох ночей українські сили «успішно уражали» низку об’єктів у Росії та на окупованому півострові, зокрема, нафтопереробні заводи, радіолокаційні станції, а також місця зберігання дронів «Шахед».
  • 23 червня військові РФ заявили, що українські сили начебто випустили по Севастополю ракету американського виробництва ATACMS із касетним боєзарядом. Як зазначило Міноборони Росії, внаслідок роботи ППО ракета збилася з курсу, а її уламки впали, зокрема, на міському пляжі «Учкуївка». За інформацією окупаційної влади, через це загинули чотири людини, у тому числі двоє дітей, ще 153 особи зазнали поранень.
  • Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що окупований Росією Крим є «великим військовим табором» з безліччю цілей, які російська влада намагається «прикривати» цивільним населенням.
  • Увечері 23 червня стало відомо про вибухи поблизу Євпаторії та населених пунктів Молочне й Вітине. За даними супутникових знімків, які є у розпорядженні проєкту Радіо Свобода «Схеми», у цьому районі Криму був уражений російський військовий об’єкт. Офіційно ні в Україні, ні в Росії подію не коментували.

Речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук розповів «Новинам Приазов’я» про хід бойових дій у Запорізькій області й те, як на стан справ на фронті впливають дії ЗСУ у Криму. За оцінкою Братчука, ситуація на південному напрямку залишається складною.

Ворог хоче продовжити своє просування, заволодіти тими позиціями й рубежами, які були звільнені нашими підрозділами торік, зокрема Старомайорським, Урожайним, Водяним
Сергій Братчук

«Якщо ми говоримо про Запорізький напрямок, Времівський напрямок, то ворог хоче продовжити своє просування, заволодіти тими позиціями й рубежами, які були звільнені нашими підрозділами торік, зокрема Старомайорським, Урожайним, Водяним. І ворог намагається по цій лінії вирівняти фронт. Активно намагається штурмовими діями тиснути саме на Водяне та Урожайне, застосовує періодично, в тому числі по Старомайорському, авіацію. Роботине залишається здебільшого сірою зоною, яка є під вогневим контролем, в тому числі Збройних сил України», – зазначив він.

Оскільки всі ділянки фронту пов’язані між собою, атаки Сил оборони України на військові об’єкти в окупованому Криму безпосередньо впливають на ситуацію на південному напрямку – додає Братчук.

«Ті зусилля, які докладають Сили оборони, мають системний характер щодо тимчасово окупованого Криму. Це – знищення ворожої логістики, знищення ворожої ресурсності, знищення засобів протиповітряної оборони та радіотехнічних підрозділів. Тобто все те, що допомагає й південному напрямку фронту», – каже речник Української добровольчої армії «Південь».

Сергій Братчук, речник Української добровольчої армії «Південь»
Сергій Братчук, речник Української добровольчої армії «Південь»

Братчук вважає, що удари по військових об’єктах в окупованому Криму можуть зменшити бойову спроможність російських підрозділів, які розташовані в Запорізькій і Херсонській областях.

«Крим є великим мілітарним та ресурсним хабом для забезпечення підрозділів російської окупаційної армії, які розташовані на південних частинах фронту. Їхня система протиповітряної оборони прикриває власні війська, щоб ті певним чином тиснули на наші підрозділи. Таких можливостей у ворога з часом стане набагато менше», – висловився Братчук.

З огляду на бойові дії та окупацію Росією частини південних територій України редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Найсерйозніша небезпека – на Оріхівському напрямку»

Російський військово-політичний експерт та професор Празького муніципального університету Юрій Федоров у коментарі «Новинам Приазов’я» сказав, що на запорізькому напрямку поки не спостерігається активізація бойових дій. Він зазначає, що російські військові мають численне угруповання в регіоні й далі це може становити небезпеку.

Найсерйозніша небезпека для Збройних сил України якраз – не в Донецькій області, а на Оріхівському напрямку
Юрій Федоров

«Найсерйозніша небезпека для Збройних сил України якраз – не в Донецькій області, а на Оріхівському напрямку. Бо якщо російським військам вдасться прорвати там фронт і вийти спочатку до Оріхова, а потім до Запоріжжя, то це може становити серйозну загрозу. Військ у Росії досить багато. Там діє група військ «Днепр». Його головні зусилля зосереджені на лінії Токмак – Оріхів», – оцінив ситуацію експерт.

Водночас він зазначив, що, відповідно до відкритих джерел, ЗСУ створили на запорізькому напрямку «щільну мережу фортифікаційних укріплень».

Щодо ситуації у Криму, на думку Федорова, там не стане безпечніше найближчим часом.

Юрій Федоров, військово-політичний експерт з Праги
Юрій Федоров, військово-політичний експерт з Праги
Відповідальність за загибель та поранення російських туристів під Севастополем лежить на уряді Росії
Юрій Федоров

«У Росії відчайдушно вдають, що там (у Криму – ред.) нічого не відбувається. Туди заманюють туристів. І от відповідальність за загибель, за поранення, за шкоду, що зазнали півтори сотні російських туристів під Севастополем, лежить на уряді Росії. Бо він не докладає жодних зусиль, щоб убезпечити людей і не пускати їх у Крим, де практично скрізь є серйозна загроза життю. ЗСУ завдаватимуть регулярних ударів за допомогою ATACAMS, безпілотників та інших засобів по російських військових об’єктах», – висловився він.

Крим логістично пов’язаний із Запорізькою областю, тож влучання по мостах, дорогах, базах та складах можуть вплинути на становище окупантів на півострові.

«Для Криму дуже важливі постачання, які йдуть через Запорізьку область. Якщо раптом Збройні сили України зможуть завдати там серйозного удару логістиці, тоді Крим опиниться в дуже складному становищі. Загалом там дуже сильно погіршиться військова та економічна ситуація», – спрогнозував Федоров.

«Брудні справи окупантів»

«Новини Приазов’я» довідалися про ситуацію на прифронтових територіях Запорізької області – як на підконтрольних Україні, так і на окупованих.

Начальник Пологівської районної військової адміністрації Артур Крупський розповів, що останніми днями збільшилася кількість російських обстрілів місцини.

Місто Пологи Запорізької області після обстрілів
Місто Пологи Запорізької області після обстрілів
Більш ніж п’ять тисяч різних обстрілів відбулося на лінії зіткнення, зокрема відзначається підвищення застосування КАБів
Артур Крупський

«За останній тиждень більш ніж п’ять тисяч різних обстрілів відбулося на лінії зіткнення, зокрема відзначається підвищення застосування КАБів (керованих авіабомб – ред.) по населених пунктах, по цивільній інфраструктурі», – сказав він.

У громаді майже не залишилося вцілілих багатоквартирних будинків, а приватні оселі пошкоджуються кожного тижня – додає начальник адміністрації. Він закликає місцевих жителів піклуватися про свою безпеку й виїжджати з прифронтових територій.

«На підконтрольній Україні території Пологівського району в 70 населених пунктах залишається ще близько шести з половиною тисяч наших людей. В одній з громад була атака КАБів – зруйнований на сто відсотків житловий будинок. На щастя, мешканців, за їхнім бажанням, було вчасно евакуйовано й поселено в Запоріжжі», – сказав він.

Селище Кирилівка до повномасштабного вторгнення РФ
Селище Кирилівка до повномасштабного вторгнення РФ

Селищний голова окупованої Кирилівки Іван Малєєв повідомив, що російські військові «завжди присутні» у населеному пункті. Але даних щодо їхньої кількості селищний голова не має.

«Вони там більше відпочивають, ніж виконують свої «грязниє дєлішкі», – говорить він.

Масштабне військове вторгнення Росії в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року. Раніше у Кремлі заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну й назвали це «спеціальною операцію». Крім того, російська влада відкидає звинувачення у скоєнні злочинів проти цивільного населення України та цілеспрямовано обстрілу житлових будинків, лікарень і шкіл.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG