Доступність посилання

ТОП новини

«Тролінг ЄС та підрив України» – аналітики про миротворчу місію Орбана


Угорський прем'єр Віктор Орбан за перший тиждень президентства його країни у Раді ЄС своїми «миротворчими візитами» розгнівав Брюссель
Угорський прем'єр Віктор Орбан за перший тиждень президентства його країни у Раді ЄС своїми «миротворчими візитами» розгнівав Брюссель

Перші сім днів президентства Угорщини у Раді Євросоюзу змусили Брюссель не на жарт хвилюватися, якими будуть наступні 176. Угорський прем'єр встиг злітати до Києва, Москви та Пекіна з так званою «миротворчою місією», не маючи на це мандата від ЄС, і водночас «навмисно створив чимало двозначності, демонструючи логотип президентства у своїх драматичних комунікаціях», поскаржився один із дипломатів ЄС, не уповноважений давати коментарі ЗМІ.

Радіо Свобода пояснює, як розцінюють останні міжнародні візити Віктора Орбана в експертних та дипломатичних колах ЄС.

«Самопроголошений миротворець»

Першу поїздку у своїй «миротворчій місії» Віктор Орбран зробив на другий день після початку президентства Угорщини у Раді Євросоюзу. Відео-кліп його дороги до Києва створював ефект важливої місії, суть якої стала зрозуміла після наступного сюрприз-візиту – до Москви.

У той час як ЄС запроваджує антиросійські санкції та тримає Володимира Путіна у політичній ізоляції у відповідь на агресивні дії Росії щодо України, угорський прем'єр поїхав до Москви на перемовини, на яких Путін підкреслював, що Орбан під час цього візиту представляє ЄС.

Орбан (ліворуч) з візитом до Путіна. Москва, 5 липня 2024 року
Орбан (ліворуч) з візитом до Путіна. Москва, 5 липня 2024 року

Ще до цих ремарок Путіна, поки Орбан був у дорозі до Москви, в Брюсселі посипалась низка обурень і роз'яснень від очільників євроінституцій та деяких лідерів держав-членів про те, що угорський прем'єр не отримував мандата від ЄС на мирні переговори і не представляє там Євросоюз. Піврічне президентство в Раді ЄС зазвичай обмежується обов'язком формувати порядок денний внутрішніх засідань лідерів, міністрів та послів країн-членів, не більше.

Не узгоджувала можливість таких переговорів угорська сторона і з Україною – наголосило Міністерство закордонних справ України у день візиту Орбана до Москви, нагадавши, що принцип «нічого про Україну без України» ніхто не скасовував.

Пізніше у листах-роз'ясненнях до президента Європейської Ради та лідерів країн-членів ЄС, які є у розпорядженні Радіо Свобода, Орбан наголошував, що жодним чином не представляв ЄС у цих поїздках, а «різноманітні заяви та критичні зауваження» назвав необґрунтованими.

Підрив України

Комунікація відбувається так, ніби дві сторони воюють на рівних
Жужанна Вег

Суть претензій європейських лідерів та дипломатів до угорського прем'єра не обмежується лише незадоволенням його позиціонуванням себе як європейського лідера та переговорника. Головна проблема – це різнобачення російської війни в Україні та способів її завершити Орбаном та рештою європейських лідерів.

Коли Віктор Орбан веде перемовини з лідерами Росії та Китаю, «комунікація відбувається так, ніби дві сторони воюють на рівних і вони повинні домовитися про припинення вогню, тоді як насправді один нападає, а інший захищається», – пояснює суть розбіжностей аналітикиня Німецького фонду Маршалла Жужанна Вег.

Угорський прем'єр хоч і визнає, що Росіє є державою-агресором у цій війні, відкрито виступає проти надання Україні зброї та блокує такі ініціативи ЄС, як, наприклад, виділення коштів з Європейського фонду миру на відшкодування державам-членам наданого Україні озброєння.

Суть мирних пропозицій від Віктора Орбана та Китаю полягає у припиненні вогню та проведенні мирних переговорів, що для України є неприйнятним.

Орбан з візитом до Сі Цзіньпіна. Пекін, 8 липня 2024 року
Орбан з візитом до Сі Цзіньпіна. Пекін, 8 липня 2024 року

«Тут ми вертаємось на певні кола і реферні точки, які Україна вже пройшла в 2014-2016 роках, – пояснила в ефірі програми Свобода LIVE народна депутатка від «Слуги Народу» Марія Мезенцева-Федоренко, – Ми закликали як держава до припинення вогню і виводу військ. І от цього питання, щодо виводу військ, в 11 пунктах плану Китаю та у візії Орбана не має».

Така риторика угорського прем'єра не на користь зусиллям Києва з досягнення миру, підкреслює засновник Brussels Freedom Hub Роланд Фройденштайн. «Він цим підриває Україну. Він припускає, що є якийсь компроміс, що Україна має припинити боротьбу, по суті, і повинна прийняти загалом умови Кремля для переговорів», – пояснює аналітик.

Він має нульовий вплив, ніхто в Росії не сприймає його всерйоз. Він є інструментом, яким користується Москва
Жужанна Вег

Таким чином угоський прем'єр своїми візитами лише підживлює риторику Москви про небажання Києва досягти миру. На практиці ж, очевидно, що миротворчого ефекту ці візити не мають, наголошує аналітикиня Жужанна Вег, навівши приклад з минулого: «У лютому 2022 року Орбан був з візитом у Москві. І він називав це миротворчою місією – перед повномасштабним вторгненням. Він повернувся, переконуючи, що Путін запевнив його, що вторгнення не буде. Тепер він їде до Москви з миротворчою місією, а наступного дня росіяни розбомбили дитячу лікарню», – каже Жужанна Вег.

«Він має нульовий вплив на це, ніхто в Росії не сприймає його всерйоз. Він є інструментом, яким користується Москва», – резюмує аналітикиня.

Тролінг ЄС

Він може безкарно висміювати Європейський Союз та його владу, і ніхто нічого не може з цим вдіяти
Роланд Фроденштайн

Як реагувати на «миротворчі візити» угорського прем'єра, які, судячи і з його коментарів, не завершаться у Пекіні (можуть продовжитися зустріччю з Дональдом Трампом), посли країн-членів Євросоюзу обговорюватимуть на своєму засіданні у середу.

На думку Роланда Фроденштайна, дії угорського прем'єра – це цілеспрямоване знущання над ЄС та демонстрація відсутності єдності у блоці. «Він тролить Європейський Союз. Він може безкарно висміювати Європейський Союз та його владу, і ніхто нічого не може з цим вдіяти - на даний момент. Хоча в майбутньому може виникнути серйозна негативна реакція», – зауважує аналітик.

Варіанти реакцій уже проаналізував аналітик Німецького фонду Маршала Даніель Гегедус, покроково розписавши, як ЄС може позбавити Угорщину президентва в Раді Євросоюзу і достроково уже 1 вересня передати його Польщі, черга якої головувати наразі з 1 січня 2025 року. Зокрема Гегедус радить довести до кінця справу щодо задіяння санкцій проти Угорщини за порушення основоположних принципів ЄС. А також затвердити новий графік ротацій президентств – ветувати його Угорщина не зможе, бо для цього достатньо кваліфікованої більшості у чотири п'ятих голосів від країн-членів ЄС.

  • Зображення 16x9

    Олена Абрамович

    Розповідаю про шлях України до Євросоюзу та НАТО, політику в Брюсселі, життя українців у Бельгії, культуру та кіно.

    Народилася на Волині, журналістиці навчалась у Києво-Могилянській академії. За подіями в Брюсселі активно стежу з 2014 року, відколи почала працювати брюссельським кореспондентом для українського телебачення. Із липня 2023 року – кореспондентка Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») в Брюсселі.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG