Доступність посилання

ТОП новини

Орбан зміг створити фракцію в Європарламенті


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Новий правопопулістський блок «Патріоти за Європу», про створення якого наприкінці червня оголосив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, залучив до своїх лав достатню кількість політичних сил та депутатів нового скликання Європарламенту, щоб сформувати власну фракцію.

6 липня про приєднання до блоку оголосили Данська народна партія та сепаратистська партія бельгійських фламандців «Фламандський інтерес». Таким чином, кількість політичних сил із різних країн ЄС, які увійшли до блоку Орбана, сягнула семи, це необхідний мінімум для створення фракції. Блок також має достатньо депутатів, у фракції їх має бути не менш як 23.

Орбан оголосив про створення блоку, опозиційного нинішньому керівництву ЄС, минулого тижня на зустрічі з однодумцями – головами австрійської Партії свободи Ґербертом Кіклем і чеського руху ANO Андреєм Бабішем. Згодом до блоку приєдналися нідерландська Партія свободи Ґерта Вілдерса, а також праві партії з Іспанії та Португалії.

Ще немає повідомлень, чи увійде до блоку французьке «Національне об’єднання». Зі своїми 30 депутатами воно може стати найбільшою силою у фракції, а сама фракція таким чином зможе стати четвертою чи навіть третьою за величиною, найбільшою опозиційною фракцією у Європарламенті. У партії Марін Ле Пен раніше заявляли, що оголосять про своє рішення в понеділок, 8 липня. Інтерес до блоку виявляла також італійська «Ліга» Маттео Сальвіні. Ці політичні сили входили до блоку «Ідентичність і демократія», який не зможе сформувати свою фракцію в новому скликанні Європарламенту.

Дії Орбана щодо створення правого блоку в Європарламенті супроводжується його активністю у сфері дипломатії, яка зазнає різкої критики з боку частини країн ЄС та керівництва союзу, які заявляють, що головування Угорщини в ЄС не означає права виступати від його імені. Минулого тижня Орбан відвідав Київ та Москву, стверджуючи, що шукає миру між Україною та Росією. В інтерв’ю швейцарському сайту Die Weltwoche Орбан 6 липня заявив, що наступного тижня у нього відбудуться нові «несподівані зустрічі» щодо припинення війни в Україні, пообіцявши «сюрприз» уранці 8 липня. 7 липня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто написав, що «мирна місія» Угорщини «посилюється», і закликав європейських політиків, яких він назвав прихильниками війни, «пристебнути паски».

У Києві та багатьох країнах ЄС скептично ставляться до заяв та дій Орбана, звинувачуючи його якщо не у відверто проросійській позиції, то в готовності поступитися інтересами України.

Форум

XS
SM
MD
LG