Доступність посилання

ТОП новини

Китай розробляє дрони для Росії за моделлю іранського Shahed – Bloomberg


Президент Китаю Сі Цзіньпін (праворуч) і лідер Росії Володимир Путін під час зустрічі у Пекіні, Китай, 16 травня 2024 року
Президент Китаю Сі Цзіньпін (праворуч) і лідер Росії Володимир Путін під час зустрічі у Пекіні, Китай, 16 травня 2024 року

Китайські та російські компанії розробляють ударний безпілотник, схожий на іранську модель Shahed. Про це пише 2 липня видання Bloomberg, посилаючись на неназваних європейських чиновників, знайомих з цим питанням.

«Компанії провели переговори в 2023 році про співпрацю з метою копіювання іранського безпілотника Shahed і почали розробляти і тестувати версію в цьому році в рамках підготовки до відправки в Росію», – йдеться у матеріалі.

Чиновники, які попросили не називати їхні імена, зазначили, що китайські безпілотники ще не використовувалися в Україні.

«Офіційні особи не ідентифікували безпілотник, який розробляється, але китайські оборонні веб-сайти та кілька ЗМІ повідомили, що країна розробляє ударний безпілотник-камікадзе під назвою Sunflower 200, який за зовнішнім виглядом схожий на іранський дрон Shahed 136», – пише Bloomberg.

За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою».

Форум

XS
SM
MD
LG