Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія у США на тлі з’їзду Демократичної партії, який висуне Гарріc і Волца


Комбіноване фото: Камала Гарріс і Дональд Трамп
Комбіноване фото: Камала Гарріс і Дональд Трамп

Делегати з’їзду Демократичної партії США збираються в Чикаго, штат Іллінойс, і під час чотирьох днів з’їду мають затвердити Камалу Гарріс як кандидатку в президенти разом з її кандидатом у віцепрезиденти Тімом Волцом. Між тим, за менш ніж 80 днів до президентських виборів, конкуренція демократів з республіканським тандемом Дональд Трамп – Джей Ді Венс загострюється – насамперед у штатах, які називають «мінливим», але які й можуть вирішити долю наступного американського президенства.

Як буде відбуватись з’їзд демократів?

Делегатами з’їзду є тисячі активістів Демократичної партії США. Такі великі з’їзди Демократична і Республіканська партії США проводять перед кожними президентськими виборами.

Республіканці провели свій з’їзд в кінці липня і виснули Дональда Трампа кандидатом у президенти, а напарником його на віцепрезидентську посаду затвердили сенатора від штату Огайо Джей Ді Венса.

Тепер черга демократів – хоча у віртуальному режимі демократи вже виснули Камалу Гарріс кандидаткою – бо були часові рамки в певних штатах для реєстрації.

Отже, демократи зберуться на свій з’їзд 19–22 серпня в United Center у Чикаго. Трансляції вестимуть провідні стрімінгові ресурси США, і – як і зазвичай – такі події привертають значну увагу американської громадськості і світових медіа.

Яка головна мета з’їзду?

Головна мета – затвердити Камалу Гарріс кандидаткою у президенти від Демократичної партії та Тіма Волца (губернатора штату Міннесота) її кандидатом у віцепрезиденти.

Камала Гарріс та губернатор штату Міннесота Тім Волц, який став її напарником у виборчому тандемі. Університет штату Невада в Лас-Вегасі, 1 серпня 2024 року
Камала Гарріс та губернатор штату Міннесота Тім Волц, який став її напарником у виборчому тандемі. Університет штату Невада в Лас-Вегасі, 1 серпня 2024 року

У понеділок на з’їзді має виступити президент-демократ Джо Байден, який знявся з перегонів майже п’ять тижнів тому. Йому вже 81 рік і вік відіграв значну роль в його рішення самому не балотуватися, а натомість Байден підтримав свою віцепрезидентку Гарріс.

Також на з’їзді виступить колишній президент США Барак Обама (Чикаго, до речі, є його рідним містом).

Будуть виступати експрезидент Білл Клінтон і колишня суперниця Трампа на виборах Гілларі Клінтон.

У середу увечері презентує себе широкому американському загалу Тім Волц як кандидат у віцепрезиденти.

У четвер, в останній день з’їзду, з ключовою – однією з найважливіших промов свого життя – має виступити Камала Гарріс і прийняти номінацію як кандидатка в президенти від Демократичної партії.

Які головні проблеми?

Зняття Джо Байденом своєї кандидатури і висунення Камали Гарріс вже, як кажуть політичні експерти, додало «нової енергії» Демократичній партії.

Зокрема зазначають, що молодь ніби схвально сприйняла номінацію Гарріс, яка – в разі перемоги – може стати першою жінкою-президентом, а до цього вона була першою американкою з темношкірим та азійським бекграундом на посаді віцепрезидентки.

Камала Гарріс разом з президентом Джо Байденом під час заходу в штаті Меріленд. 15 серпня 2024 року
Камала Гарріс разом з президентом Джо Байденом під час заходу в штаті Меріленд. 15 серпня 2024 року

Соціологи також кажуть, що початкове зацікавлення кандидатурою Гарріс після зняття Байдена вже проходить і що потроху повертаються старі поділи в Демпартії з питань економіки, війни Ізраїлю й «Хамасу», безпеки кордонів, клімату тощо.

Але республіканцям допомагають питання економіки та міграції, де їхні позиції з цих тем поки що виглядають трохи сильнішими після чотирьох років перебування у Білому домі адміністрації демократів.

Гарріс у своїй першій значній промові щодо економіки минулої п’ятниці закликала покласти край зростанню цін на продукти і зробити житло більш доступним для американців – це є реверанс у бік так званого прогресивного крила Демпартії США.

Близько 200 організацій планують марш під час з’їзду з протестом проти підтримки адміністрацією Байдена Ізраїлю і триваючої воєнної кампанії в Газі, де вже загинуло понад 40 тисяч палестинців.

Як зазначають ЗМІ, Байден у 2020 році виграв вибори за сильної допомоги з боку темношкірих американців, іспаномовних громадян та молодих виборців.

Але зараз ентузіазм у цих трьох виборчих середовищах щодо демократів значно зменшився. Це також, до речі, було однією з причин, чому Байден поступився кандидатським місцем Гарріс цього разу.

Також на з’їзді демократів не обійдуть ні Гарріс, ні Волца питання війни Росії проти України. Раніше Волц активно підтримував Україну як губернатор Міннесоти.

Що каже соціологія?

Зняття Байдена і висунення Гарріс вплинуло вже на соціологію, яка раніше була радше кращою для Трампа.

Гарріс нині або трохи випереджає, або йде нога-в-ногу з Трампом в шести з семи так званих «мінливих штатів», які, зрештою й вирішують долю американського президенства.

У таких «мінливих» штатах як Аризона, Джорджія та Невада незначну перевагу тепер має Гарріс, а на початку липня, коли ще не знявся Байден, там був незначний зсув симпатій в бік республіканців.

Також велике значення матимуть й інші «мінливі» штати – Пенсильванія (дає голоси 19 виборників в американській системі), Мічиган (15 виборників) та Вісконсин (10 виборників).

Для здобуття Білого дому треба заручитись підтримкою 270 виборників – така виборча система у США.

Що каже Дональд Трамп?

17 серпня Дональд Трамп знову сказав, що перемогти Гарріс йому буде легше, ніж президента Байдена.

У своїй промові в Пенсильванії він назвав Гарріс «радикальною» та «божевільною».

Він продовжував особисті нападки на Гарріс, хоча деякі американські політичні експерти говорили, що такі коментарі знижують його шанси заручитись підтримкою поміркованих виборців.

Дональд Трамп та кандидат у віцепрезиденти від Республіканської партії Джей Ді Венс на з’зді республіканців в Мілвокі, штат Вісконсин. 15 липня 2024 року
Дональд Трамп та кандидат у віцепрезиденти від Республіканської партії Джей Ді Венс на з’зді республіканців в Мілвокі, штат Вісконсин. 15 липня 2024 року

ЗМІ помітили, що коли Трамп виступав, зал на 8 тисяч людей був майже повним, але за годину, якась кількість людей залишила приміщення, а Трамп усього промовляв 100 хвилин.

Трамп також сказав, що Гарріс мала би більше зробити для вгамування інфляції та щодо інших питань, коли вона прийшла до Білого дому разом із Джо Байденом чотири роки тому.

Трамп виголосить промову про економіку під час передвиборчого заходу в Йорку, штат Пенсильванія, в понеділок – якраз у перший день відкриття з’їзду Демократичної партії.

Відтак, не дивлячись на соціологічні опитування і настрої в «мінливих» штатах – все ще кампанія лише починається і шанси приблизно рівні.

Як сказала агенції Reuters Емі Волтер, редакторка позапартійного Cook Political Report, зараз змагання між Камалою Гарріс та Дональдом Трампом – це «як підкидання монети». Тобто, шанси рівні – 50 на 50.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG