Доступність посилання

ТОП новини

У 10-кілометровій зоні Юнаківської громади Сумщини залишаються приблизно 200 людей – голова громади



Останнім часом обстріли Юнаківській громади значно посилились.
Останнім часом обстріли Юнаківській громади значно посилились.

У 10-кілометровій зоні Юнаківської громади Сумської області залишаються приблизно 200 людей – через збільшення обстрілів в останні дні там посилили евакуацію. Людей організовано везуть до Сум, дехто з жителів виїжджає самотужки. Про це у коментарі Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) сказала голова Юнаківської територіальної громади Олена Сіма.

«Помаленьку почали евакуювати 10-кілометрову зону. Вона в нас не примусова. Але люди потихеньку евакуюються…Наприклад, сьогодні (7 серпня – ред.) ми евакуювали 20 людей. Але люди ще й самі евакуювалися – 20 чи 30», – розповіла Сіма.

Олена Сіма каже, що громада вже була готова до евакуації – мала евакуаційний план і укладені договори з сусідніми громадами. Людей везуть до обласного центру – міста Суми – і розміщують у тимчасовому центрі для переселенців. Попри те, є й ті, хто відмовляється виїжджати.

«Приїжджаємо в місто Суми, а потім їх розселяємо куди вони бажають, чи залишаються в місті Суми, чи їдуть трошки далі по області. В цей центр допомоги, куди ми їх привозимо, там можна поїсти, можна відпочити, кому нікуди йти, або ще не визначились з житлом. Коли люди вже починають переїжджати, їм дають матеріальну грошову допомогу, дають набори продуктів харчування, гігієнічні набори дають, постіль, простирадла, покривала, подушки. Все дають», – розповіла Сіма.

Останнім часом обстріли Юнаківській громади значно посилились. У 10-кілометровій прикордонній зоні немає електрики, а днями там зупинили і автобусне сполучення.

«Зараз за ці два дні ситуація дуже сильно погіршилася. За вчора (йдеться про 6 серпня – ред.) в нашу громаду прилетіло 20 КАБів. В нас побило дуже багато приватного сектору, в нас побило дитячий садочок. В нас розбило соціальний захист, приміщення, офіцера поліції нашої громади. Нашкодили нам дуже наші сусіди, наші вороги», – сказала голова громади.

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх раніше заявив, що ситуація на Сумщині – насамперед на прикордонні – загострилася. За його словами, є тенденція до збільшення інтенсивності російських авіаударів по області.

Сумщина, серед іншого, межує з Курською областю РФ, де кілька днів тому російська влада заявила про спробу прориву кордону ЗСУ. Нині, як повідомляється, бої тривають. У Курській області Росії 7 серпня оголосили надзвичайну ситуацію.

Читайте також: У Міноборони РФ заявили про бої у двох районах Курської області

7 серпня начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов, доповідаючи на нараді російському президенту Володимиру Путіну, заявив, що просування українських військових вглиб у Курській області РФ нібито зупинене.

Водночас російські телеграм-канали писали, що бої розпочалися вже на території міста Суджа Курської області, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону.

Київ досі не коментував цих заяв.

Читайте також: Україна має законне право захищатися – речник Єврокомісії про події в Курській області РФ

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що 7 серпня українські війська просунулися до 10 кілометрів углиб Курської області Росії. Геолокаційні кадри, вказують на те, що українські війська проникли щонайменше через дві російські оборонні лінії і опорний пункт.

Форум

XS
SM
MD
LG