Доступність посилання

ТОП новини

Україна заявляє, що Росія готується атакувати українські АЕС. Як не допустити ядерного інциденту?


Українська влада попереджає про «високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки» через дії Росії
Українська влада попереджає про «високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки» через дії Росії
  • Загроза ядерного інциденту

Українська розвідка дізналася, що Росія готує атаки на об’єкти української ядерної енергетики напередодні зими.

Російська армія може атакувати відкриті розподільчі пристрої атомних електростанцій та підстанції передачі, які є критичними для безпечної роботи атомної енергетики України, йдеться у заяві міністра закордонних справ України Андрія Сибіги.

Українська влада попереджає про «високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки» і закликає міжнародну спільноту зробити все можливе, щоб запобігти цьому. Україна просить МАГАТЕ забезпечити постійну розширену присутність місій на всіх ядерних обʼєктах, які можуть стати об’єктом атаки російської армії.

  • Поруч з АЕС літають дрони та ракети

«Енергоатом» поідомив, що менше ніж за місяць поруч з українськими АЕС пролетіли понад 100 російських ракет і дронів.

Атаки Росії становлять «безпрецедентну загрозу» не лише для України, а й для всієї Європи, наголошують «Енергоатомі», і нагадують, що досі жодна країна в світі не вдавалася до таких дій щодо ядерних об'єктів.

  • Путін шукає нові способи тиску, замість ядерних погроз?

Кремль переглядає ефективність своїх ядерних погроз у рамках зусиль вплинути на політичні дебати Заходу щодо підтримки України і дозволу їй використовувати західну зброю проти військових об’єктів у Росії, пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW), аналізуючи дані The Washington Post.

Неназваний російський чиновник, якого цитує WP, заявив, що російська влада зрозуміла, що ядерні погрози «нікого не лякають», а російський науковець, який має тісні зв’язки з високопоставленими російськими дипломатами, стверджує, що ядерними погрозами Москви не задоволені партнери Росії на Глобальному Півдні.

То до чого готуватися? Чи має Україна чим захистити свої АЕС? Експерти з енергетики питають, чи за роки повномасштабної війни офіційний Київ та відповідальні органи побудували необхідний захист?

Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода.Ранок:

Форум

XS
SM
MD
LG