Доступність посилання

ТОП новини

«Треба боротися з міфами» – прихильники України про її підтримку на з'їзді республіканців


Прихильники Трампа, кандидата в президенти від Республіканської партії, збираються, щоб подивитися його виступ на національному з’їзді Республіканської партії в Мілуокі. 18 липня 2024 року, у Фініксі
Прихильники Трампа, кандидата в президенти від Республіканської партії, збираються, щоб подивитися його виступ на національному з’їзді Республіканської партії в Мілуокі. 18 липня 2024 року, у Фініксі

Політика колишнього президента США Дональда Трампа щодо України ще не визначена, вважають впливові республіканці, які підтримують його кандидатуру на президентських виборах у листопаді.

Вони кажуть, що незважаючи на те, що партнером на виборах та можливим майбутнім віцепрезидентом Трамп обрав «відвертого ізоляціоніста» Джей Ді Венса, підтримка боротьби України проти російської агресії не мусить бути припинена – це не буде в інтересах США.

Політики в Конгресі та поза ним, експерти та активісти продовжують працювати над переконанням республіканців – від кандидата у президенти до рядових виборців – у тому, що підтримка України – це не «фінансування далекої країни», а політика, спрямована на просування інтересів самої Америки.

Думки таких прихильників України зібрав Голос Америки.

Впливовий конгресмен Майкл Маккол не полишає надії, що Дональд Трамп підтримає Україну, навіть після того, як сенатор Джей Ді Венс, гучний критик допомоги Україні був обраний як напарник Трампа на виборах.

Дональд Трамп і кандидат у віце-президенти від Республіканської партії, сенатор Джей Д. Венс на Національного з’їзді Республіканської партії . 16 липня 2024 року, у Мілуокі
Дональд Трамп і кандидат у віце-президенти від Республіканської партії, сенатор Джей Д. Венс на Національного з’їзді Республіканської партії . 16 липня 2024 року, у Мілуокі

Венс скептично ставився до допомоги союзникам США за кордоном і голосував проти продовження допомоги Україні.

Видання Tеxas Tribune нагадує, що Маккол, який очолює Комітет із закордонних справ Палати представників США відіграв важливу роль у забезпеченні допомоги Україні минулого квітня. А нині він є серед тих республіканців, які закликають адміністрацію Байдена зняти усі обмеження на використання далекобійних ракет ATACMS і дозволити Україні завдавати ударів вглиб по російській території по військових цілях Росії.

Маккол консультував Трампа з питань зовнішньої політики під час його президентської кампанії 2016 року, а до того як очолити Комітет із закордонних справ, Маккол був головним республіканцем у Комітеті з внутрішньої безпеки Палати представників.

Конгресмен Майкл МакКол
Конгресмен Майкл МакКол
Для Трампа це велика річ. І якщо Путін захопить Україну, Сполучені Штати програють
Маккол

В інтерв'ю газеті Маккол, республіканець з Остіна та непохитний прихильник допомоги союзникам США, таким як Україна, Тайвань та Ізраїль, проти зростаючих загроз з боку Росії, Китаю та Ірану, сказав, що зовнішньополітична команда Трампа виходить за межі Венса та включає помічників, які віддані справі захисту американських інтересів за кордоном.

«Я не думаю, що він хоче бути невдахою, — сказав Маккол про Трампа в кулуарах з’їзду Національної республіканської партії. – Для Трампа це велика річ. І якщо Путін захопить Україну, Сполучені Штати програють».

Колишній спеціальний представник Трампа у справах України Курт Волкер вважає, що колишній президент у ключові моменти діє негласно, як це було під час ухвалення пакету допомоги для України у квітні, і він далеко ще не визначився щодо того, що Київ потрібно припинити підтримувати. Тож справи, на його думку, не виглядають так песимістично для України, як кажуть деякі коментатори.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017- 2019) Курт Волкер. Київ, 7 вересня, 2023 року
Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017- 2019) Курт Волкер. Київ, 7 вересня, 2023 року

«Саме президент Трамп надав політичне прикриття спікеру Джонсону (спікер Республіканської більшості в Палаті представників Майк Джонсон, – ред.) для того, щоб додатковий пакет допомоги пройшов ухвалення Конгресу, який відкладався протягом шести місяців через низку інших причин. І коли вони врешті вирішили поставити його на голосування, президент Трамп це підтримав», – сказав Волкер в інтерв'ю Крістіан Аманпур на телеканалі CNN.

Президент США Джо Байден у квітні підписав закон про пакет допомоги Україні, який він подав до Конгресу за майже шість місяців тому. Спікер Джонсон місяцями не виносив законопроєкт про допомогу Україні на голосування, на тлі погроз правого крила республіканців відставкою.

«Не зробіть з України другий Афганістан»

Нам потрібно перемогти Росію в Україні для того, щоб запобігти цій ширшій війні
Волкер

Як наголошує Волкер, республіканці розуміють, що війна Росії проти України є найбільшою війною в Європі з часів Другої світової і вона може вилитися у ширшу війну, якщо її не зупинити. Виходячи з цього, каже він, вони вірять, що припинивши надання зброї Україні, вони зможуть запобігти ескалації.

«Але, на мою думку, нам потрібно перемогти Росію в Україні для того, щоб запобігти цій ширшій війні», – додає Волкер.

Він наголошує, що ідеться про міжнародний престиж США, що важливо для Трампа. Волкер каже, що повчальним є приклад Афганістану, коли США, як зауважувало багато критиків, хаотично вивели свої війська з цієї країни у 2021, що, на їхню думку стало сигналом слабкості Америки.

«Я хочу нагадати, Трамп хотів вивести війська з Афганістану, він почав переговори з Талібаном, наполягав, що потрібно виводити війська, але він ніколи так і не натиснув на той спусковий гачок, щоб таки вивести війська. Бо його попередили, що якщо це зробити, вибухне катастрофа. І коли адміністрація Байдена це зробила, катастрофа дійсно настала. Тож, дивлячись на Україну зараз, це є попередження для президента Трампа: «Не зробіть з України другий Афганістан. Не допустіть цього провалу, коли ви є при владі», – каже Волкер.

Він любить мати розбіжності в думках і любить кидати їх на ринг і дозволяти їм боротися
Маккол

Маккол сказав, що підтримує зв’язок із членами команди Трампа, і що є кілька головних радників Трампа, які вважають, що сильна американська залученість в Україні буде необхідна. Він назвав колишнього держсекретаря Майка Помпео, який працював разом з Макколом у Палаті представників, колишнього радника з національної безпеки Роберта О’Браєна та колишнього радника з національної безпеки віцепрезидента Кіта Келлога.

«Це дійсно залежить від того, кого президент ставить навколо себе, – сказав Маккол. – Він любить мати розбіжності в думках і любить кидати їх на ринг і дозволяти їм боротися».

Майк Помпео, колишній директор ЦРУ та колишній державний секретар США, який працював в адміністрації Трампа, також вважає, що саме слабкість Америки спровокувала Росію напасти на Україну.

Дональд Трамп виступає на з’їздs Республіканської партії (RNC) на форумі Fiserv у Мілуокі, штат Вісконсін, США, 18 липня 2024 року
Дональд Трамп виступає на з’їздs Республіканської партії (RNC) на форумі Fiserv у Мілуокі, штат Вісконсін, США, 18 липня 2024 року
Саме ця слабкість, яку ми побачили в Афганістані, спонукала Путіна до бійні в Україні
Помпео

Виступаючи на з'їзді Республіканської партії, де Дональда Трампа було висунуто кандидатом у президенти, він наголосив, що за часів Трампа президента Росії Володимира Путіна вдавалося стримувати. Але невдалий вивід американських військ з Афганістану дав сигнал про слабкість адміністрації Джо Байдена.

«Саме ця слабкість, яку ми побачили в Афганістані, спонукала Путіна до бійні в Україні», – сказав Помпео, як повідомляв Голос Америки.

Стівен Мур, керівник Ukraine Freedom Project – «Проєкт свободи України» (UFP), який працював для просування військової допомоги Україні, яку після шести місяців затягування, ухвалив американський Конгрес,

Якщо дати добру інформацію людям, які виступають проти України, вони спроможні інтелектуально дійти інших висновків
Мур

вважає, що його досвід роботи з республіканцями свідчить про те, що їх можна переконати, якщо надати їм переконливі аргументи.

«Якщо дати добру інформацію людям, які виступають проти України, вони спроможні інтелектуально дійти інших висновків, ніж ті, які вони вже мали», – каже Мур в інтерв'ю подкасту Silicon Valley.

Він наводить приклад своїх розмов на нещодавньому одеському Чорноморському безпековому форумі з працівниками правого дослідницького інституту Heritage Foundation та «людей, що дотримуються політики Трампа «Америка передусім», які можуть обійняти посади в адміністрації Трампа, якщо він переможе».

«З ними було чудово розмовляти. Вони не зашорені ідеологією. Якщо їх поставити перед переконливими доказами, вони змінюють свою думку. Я бачив, яке враження справило на них перебування в Одесі, розмови з людьми, які були на передовій, і розуміють, що там відбувається», – сказав Мур.

Аналітики Heritage Foundation підготували для Трампа стратегічний план майбутнього президентства під назвою «Проєкт 2025». Однак, сам Трамп заперечив, що йому відомо про документ союзників.

«Запитайте мене про Україну»

Дональд Трамп на сцені, коли повітряні кульки падають після його виступу на з’їзді Республіканської партії (RNC), штат Вісконсиин, 18 липня 2024 року
Дональд Трамп на сцені, коли повітряні кульки падають після його виступу на з’їзді Республіканської партії (RNC), штат Вісконсиин, 18 липня 2024 року

Колеги Мура з громадського сектору, активісти Razom, вели роз'яснювальну роботу серед 50 000 делегатів з'їзду республіканців, що проходив протягом чотирьох днів цього тижня у Мілуокі.

Важливо рішуче наводити аргументи
Болсон

Активісти носили значки з надписом «Запитайте мене про Україну» і були готові відповідати на будь-які запитання делегатів з'їзду.

«Важливо рішуче наводити аргументи. Ми чули безліч думок, різні занепокоєння, але люди зацікавлені, вони залучаються. Їм цікаво дізнатися більше та поговорити. Ось чому ми тут – щоб відповісти на їхні запитання, підтримати інтереси України та поділитися інформацією, якої вони не знають, чи до якої можуть не мати доступ», – каже в інтерв'ю Голосу Америки Деніел Болсон, директор зі зв'язків з громадськістю організації Razom.

Наша роль тут – донести їм правду. На щастя, правда – на боці України, нам не потрібно нічого перекручувати
Гайда

На його думку, республіканці не є монолітні у своїх думках щодо України, серед них є такі, що активно і дієво підтримують Україну, і ті, що воліли б зосередитися на внутрішніх проблемах США, не усвідомлюючи їхнього зв'язку зі світом. Тому, каже він, «важливо говорити з людьми, які згодні з вами, і з тими, які не погоджуються».

«Наша роль тут – донести їм правду. На щастя, правда – на боці України, нам не потрібно нічого перекручувати, не потрібно вводити людей в оману. Все що нам потрібно робити – це відповідати на їхні запитання», – каже Юліян Гайда, журналіст, який працював в Україні та висвітлював війну, та активіст організації Razom.

«Про Україну існує багато міфів. І ми сподіваємося, що, побувавши тут і представляючи українську позицію – люди матимуть краще розуміння. І коли їх спробують ввести в оману певні підлі гравці – у соцмережах, агенти російського впливу чи інші зацікавлені у руйнуванні України – вони не поведуться на ті аргументи», – додає він у розмові з кореспондентами Голосу Америки, які працювали на з'їзді республіканців у Мілуокі.

До матеріалу долучилися Тетяна Ворожко та Юлія Ярмоленко.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG