Доступність посилання

ТОП новини

«Змушували мити підлогу вишиванками»: новий навчальний рік в окупації


З українських дітей намагаються зробити російських патріотів, кажуть освітяни. Фото ілюстраційне – юнармійці в одній з московських шкіл
З українських дітей намагаються зробити російських патріотів, кажуть освітяни. Фото ілюстраційне – юнармійці в одній з московських шкіл

Як почався новий навчальний рік на окупованих територіях півдня України? Чи посилюється мілітаризація освітнього процесу і його насичення російською пропагандою? Чим загрожує російська освіта дітям, які залишаються в окупації? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

На захоплених територіях України починається новий навчальний рік, до якого окупаційна влада додає ще більше воєнної компоненти. Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров 1 вересня повідомив, що замість уроків з безпеки життєдіяльності у школах вивчатимуть предмет, який називається «Основи захисту «батьківщини», де педагоги будуть навчати дітей стройовій підготовці та наданню медичної допомоги.

За словами Федорова, на уроках праці школярі навчатимуться збирати та управляти безпілотниками. Також у навчальних закладах стане ще більше пропаганди – російські прапори будуть розвішувати в кожному класі, а так звані «розмови про важливе» з дітьми проводитимуть російські військові, які воюють проти України та силовики, які викрадають, катують та ув’язнюють цивільних жителів, стверджує голова ОВА.

Іван Федоров
Іван Федоров

Він зазначив, що Росія у такий спосіб перебудовує навчання в окупації на власні воєнні потреби. При цьому відвідувати школи потрібно обов`язково – інакше погрожують позбавляти батьківських прав. Федоров наголосив, що «навчальний процес на окупованих територіях – це процес, що пов'язаний з пропагандою», а не з освітою.

За даними Центру національного спротиву, новий предмет – «Основи захисту батьківщини» в окупації викладатимуть учням випускних 8-х і 10-х класів. Вчителів для цього готує російський центр «Воїн». Ключовим елементом нової програми стануть обов’язкові 5-денні військові збори на базі мережі центрів «Авангард», які у Росії називають осередками військово-патріотичного виховання молоді.

Призначений Росією керувати окупованою частиною Запорізької області Євген Балицький 2 вересня зазначив, що до шкіл у регіоні пішли начебто 45 тисяч дітей. Підконтрольний окупаційній владі місцевий телеканал «ЗаТВ» у серпні повідомляв, що на захопленій території Запоріжжя з'являться також нові підручники для учнів 5-7 класів з предмета «Історія нашого краю (Запорізька область)». В медіа зазначили, що підручник адаптовано для проведення уроків історії у межах курсу «Росія – моя історія».

«Кадетські класи, піонери, пропаганда»

Представниця управління освіти Мелітопольської міської ради Запорізької області на умовах анонімності з міркувань безпеки розповіла «Новинам Приазов'я», що система освіти на окупованих територіях спрямована головним чином на поширення російських наративів під час навчання та на мілітаризацію дітей. До того ж безпосередньо у Мелітополі окупаційна влада відкрила ще дві нові школи.

В окупації почали активніше створювати кадетські класи. Фото ілюстраційне – посвячення учнів 5-го класу Сімферопольської академічної гімназії в кадети
В окупації почали активніше створювати кадетські класи. Фото ілюстраційне – посвячення учнів 5-го класу Сімферопольської академічної гімназії в кадети
Вся ідеологія перенесена в сьогодення наших дітей
Представниця управління освіти

Також у школах на окупованих територіях повертають свята і традиції, які були притаманні Радянському Союзу, каже освітянка. Так, за її словами, в школах Мелітополя відзначався День піонерії – дітей виводили на площу, одягали піонерські краватки, пілотки і в такому вигляді вони мали урочисто крокувати.

«Той хто пам'ятає радянські часи, то зрозуміє, що це повністю вся ідеологія перенесена в сьогодення наших дітей. Коли весь світ крокує вперед, йде розвиток освіти, діти можуть подорожувати світом, то саме діти з окупованих територій обмежені в цьому і вони пізнають тільки те, що було колись давно, років 20-40 тому», – розповіла жінка.

На фото школа в південному селищі Казмінське в Ставропольському краї Росії, 19 листопада 2015 року
На фото школа в південному селищі Казмінське в Ставропольському краї Росії, 19 листопада 2015 року

У Росії створена надзвичайно потужна система військово-патріотичного виховання молоді, яку зараз намагаються запровадити і в навчальних закладах в окупації, додала представниця управління освіти.

У кожному закладі часті гості – військові РФ, які повністю озброєні
Представниця управління освіти

«Вчать керувати дронами, складати їх, це і в старших класах, і багато у РФ так званих молодіжних організацій, які на цьому виховують дітей. Вони відновили молодіжну «Зірницю», організовують для цього молодь по всій Запорізькій області. Діти всі мають певний одяг, який їх вирізняє – чи то «Юг молодой», чи «Движение первых». Тобто надзвичайно потужна система виховання засобами російської ідеології. Проводять навчальні тренування з евакуації – такий собі захист від «озброєних злочинців», як вони їх називають, відпрацьовують дії під час повітряної тривоги. Тобто такі заходи вони проводять кілька разів на рік. У кожному закладі часті гості – військові РФ, які повністю озброєні. Ми розуміємо, що це надзвичайно складно і давить на дитячу психіку», – підкреслила вона.

Локація активістів «Движение Первых» в парку ім. Гагаріна – Сімферополь, 1 червня 2024 року
Локація активістів «Движение Первых» в парку ім. Гагаріна – Сімферополь, 1 червня 2024 року

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Приходили до батьків зі зброєю»

На окупованій території Херсонської області також розпочався навчальний рік. За даними призначеного РФ керувати захопленою частиною області Володимира Сальдо, цього року у регіоні – начебто понад 18 тисяч школярів. Водночас так званий заступник голови окупаційного уряду Сергій Черевко розповів, що до шкіл пішли понад 20 тисяч дітей.

Погрожували, якщо діти не підуть до школи, то будуть вилучати їх із сімей
Валентина Бурделенко

Начальниця відділу освіти Виноградівської сільської територіальної громади Херсонського району Валентина Бурделенко розповіла «Новинам Приазов'я», що ця громада перебуває в окупації з першого дня повномасштабного вторгнення. Більша частина дітей (а саме 52%) залишаються на її території. Окупаційна влада відкрила три ліцеї, де навчаються діти.

«Брилівський ліцей, Виноградівський імені Соценка, і Тарасівський опорний ліцей, який має Калинівську філію. Багато було тільки діток у селі Виноградове, у центрі Виноградівської територіальної громади, тому що там дуже мало сімей виїхало з населеного пункту. На сьогодні там понад 300 дітей перебуває», – каже вона.

Військові російській школі, фото ілюстративне
Військові російській школі, фото ілюстративне

Освітянка повідомила, що вчителі у Виноградовому майже всі повним складом пішли на співпрацю з окупантами. В Тарасівському опорному ліцеї на співпрацю пішов тільки керівник.

«Там набирали вже в заклад освіти педагогічний колектив з села Клини або ж педагогів, які приїхали з Росії. Брилівський ліцей теж запустили у 2022-2023 навчальному році. Туди прийшли на роботу люди, які взагалі не мали педагогічної освіти, або взагалі не мали ніякої освіти, але мали бажання працювати. Дітей примушували йти до школи, до батьків приходили додому зі зброєю, погрожували, якщо діти не підуть до школи, то будуть вилучати їх із сімей», – каже вона.

«Намагаються зробити російських патріотів»

За словами Бурделенко, у навчальних закладах громади постійно перебувають озброєні люди. У шкільній програмі, так само як і на окупованій території Запорізької області з'явився предмет «Основи захисту батьківщини».

Закривали їх у спортивній залі. Навіть деякі дітки втрачали свідомість
Валентина Бурделенко

«Були випадки на початку 2022-2023 року, що дітей у Виноградівському ліцеї навіть примушували мити підлогу вишиванками з виховною метою, закривали їх у спортивній залі. Навіть деякі дітки втрачали свідомість, тому що було жарко. Замість предмета «Основи безпеки життєдіяльності» вводять предмет «Основы безопасности и защиты родины». Там дітей будуть вчити ходити маршем, передбачено навчати поводженню зі зброєю, керуванню дроном. Це вони планують ввести вже цього навчального року», – розповіла Бурделенко.

З українських дітей намагаються зробити російських патріотів, додала начальниця відділу освіти. За її словами, з перших днів окупації українську символіку в школах зірвали, а літературу спалили.

Підручник з географії на тлі руїн школи після удару російської армії. Харків, 2022 рік
Підручник з географії на тлі руїн школи після удару російської армії. Харків, 2022 рік

«Привезли свої підручники, використовують програми країни-агресора. Дійсно вони впливають дуже на дітей. Тому потрібно деокупувати ці території, в громаді залишилось дуже багато дітей і не можна їх втратити», – наголосила освітянка.

«Мілітаризація через дитячий табір»

Журналістка луганського видання «Трибун» Юлія Канзеба зазначила, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей мілітаризація дітей триває вже 10 років.

Одним із методів є відправлення дітей у різні регіони Росії на так званий відпочинок або оздоровлення, каже вона.

«Так цього року діти відвідали оборонно-спортивний табір «Авангард», розташований в Волгоградській області, табір «Ромашка» в Таганрозі та табір «Дружба» у Калузькій області. Під час перебування у таборах, крім розповідей про Росію, так звану її велич, діти проходили інженерну, вогневу, парашутну, тактичну підготовку, вивчали «основи національної безпеки», пілотування БПЛА та тактичну медицину», – розповідає журналістка.

Діти в окупованому Сімферополі, лютий 2020 року
Діти в окупованому Сімферополі, лютий 2020 року
Запроваджують кадетські класи, де діти мають носити російську військову форму
Юлія Канзеба

Вона також зауважила, що школи в окупації є осередком російської пропаганди.

«Наприклад, цього року на окупованій Луганщині партія «Єдина Росія» роздала дітям шкільне приладдя. Серед нього були рюкзаки, які мали мілітаризований стиль. На них були зображені війна та символ «Z», який окупанти використовують під час так званої СВО (спеціальна військова операція – так в РФ називають війну проти України – ред.). На базі гімназії окупанти запроваджують кадетські класи, що є одним із кроків мілітаризації молоді. Учні, які в них навчаються, мають носити російську військову форму», – каже Канзеба.

«Патріотичні» щоденники

Серед нововведень – у закладах освіти додають нові предмети, так чи інакше пов'язані з війною або історією, розповідає журналістка. Крім того, з 1 вересня учні в усіх школах мають використовувати нові «патріотичні» щоденники.

Триватиме викладання історії окупованої Луганщини з давніх часів до наших днів
Юлія Кандзеба

«На його сторінках містяться символи РФ та окупованої Луганщини, інформація про російські освітні проєкти, молодіжні рухи та як до них доєднатися, історична довідка про окуповану Луганську область, карта окупованої Луганщини тощо. Крім цього, у новому навчальному році дітям на окупованій Луганщині будуть більше розповідати про героїв Росії та учасників так званої «СВО». Вже підготовлений перелік «Наші герої», які мають три розділи: «Дореволюційний період», «Радянський період» і «Сучасна Росія». Також триватиме викладання історії окупованої Луганщини з давніх часів до наших днів. Цього року російська влада в усіх школах на окупованій Луганщині впроваджує нову виховну програму «Луганський характер». Вона спрямована на розвиток соціально-активної позиції молоді на прикладі луганських вчених, патріотів, художників, спортсменів», – каже Канзеба.

Також молодь усіляко заохочують долучатися до лав російської армії, додала вона. Особливо багато оголошень у соціальних мережах, та інтернет-групах навчальних закладів.

«Окупанти почали поширювати оголошення про військову службу за контрактом у лавах Збройних сил РФ. У оголошеннях вказана заробітна плата, переваги укладання контракту, а також куди звертатися.

Школа в окупованому Донецьку, вересень 2024 року
Школа в окупованому Донецьку, вересень 2024 року

«Окупанти також активно продовжують завозити з Росії книги на окуповані території, у такий спосіб знищуючи українську літературу. Наприклад, у бібліотеках можна зустріти плакати «Читай свободно на русском языке». Книги для бібліотек Новоросії і Донбасу. Відомо, що бібліотеки окупованих населених пунктів Донеччини отримали понад 112 тисяч книг. З них є книги про сучасну війну. Ворог постійно розробляє нові методи впливу на дітей в окупації, продовжує їх зросійщувати та орієнтувати винятково на РФ. А молодь заохочує брати участь у війні та приєднуватися до лав російської армії», – підкреслила журналістка.

«Воєнний злочин РФ»

Експерт та аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько розповів «Новинам Приазов’я», що головна мета Росії – не лише знищити ідентичність українських дітей, а і зробити з них російських військових. Це – воєнний злочин, пояснює правозахисник.

Олег Охредько
Олег Охредько

«По-перше, це зміна ідентичності, тобто буквально переселення певних дітей, яке відбувається. По-друге, це пропаганда служби в армії, це безпосередньо пряме порушення Женевських конвенцій. І зрозуміло, за це повинне бути міжнародне покарання. Україна вже подала декілька позовів і проти них запроваджуються санкції. На жаль, зараз відбувається не просто пряме порушення міжнародного законодавства, а відбувається переселення російських громадян на окуповані території. З Курщини переїжджає велика кількість людей, вони приїжджають разом з дітьми. І ці діти знову ж ідуть до шкіл, які є на цій території. А це вже пряме порушення, яке називається колонізація», – зауважив Охредько.

«Облави на дітей»

На думку правозахисника, кількість дітей, які йдуть до російських шкіл на окупованих територіях, може збільшитися через тиск, який чинять на школярів та їхніх батьків.

В супроводі озброєних людей вимагають, щоб діти пішли до школи
Олег Охредько

«Збільшується шляхом репресивних дій окупантів. І ось буквально у серпні відбулися чергові облави на дітей, які не пішли до російських шкіл. До будинків, до квартир приходили представники так званих російських органів влади в супроводі озброєних людей і вимагали, щоб діти пішли до школи. А якщо діти не підуть, то їх просто відберуть», – повідомив він.

Мілітаризація навчання на окупованих територіях посилюється так само, як і на території Росії, додав Охредько. Зокрема, за його словами, цього року запроваджується курс «Основи безпеки життєдіяльності, основи життєдіяльності», в якому цілий розділ присвячений військовій справі.

Щотижня в школах в окупації відбуватимуться так звані «розмови про важливе»
Щотижня в школах в окупації відбуватимуться так звані «розмови про важливе»

«Причому там розглядається питання чисто військове – як стріляти з автомата, як кидати гранату. Буде проходження військових зборів, коли діти будуть виїжджати та працювати, якщо можна так сказати, зі зброєю. Причому якщо раніше це були макети зброї, то зараз вони навчаються разом із бойовою зброєю. Окрім того, збільшилася кількість так званих «СВОшників», які приходять до шкіл і намагаються розповісти про події, які, з їхнього погляду, відбуваються на фронті. Щотижня будуть відбуватися так звані «розмови про важливе» і зрозуміло, що вони також пронизані питанням мілітаризації», – зазначив він.

  • Міністерство освіти і науки (МОН) підготувало ряд заходів, спрямованих на забезпечення безперебійного навчального процесу, з урахуванням безпекових ризиків, стану шкільної інфраструктури та різних форм навчання. Зокрема затверджений наказ №1112, який встановлює нові умови здобуття загальної середньої освіти в комунальних школах під час воєнного стану. Цей документ визначає заходи для повернення якомога більшої кількості українських учнів до очного навчання в школах.
  • Також МОН запустили стратегію «Школа офлайн», мета якої повернути дітей до шкіл. Щоправда, згідно зі статистикою МОН чимало шкіл постраждали від повномасштабного російського вторгнення. На запит Радіо Свобода у МОН повідомили, на кінець липня 2024 року в Україні було зруйновано 197 шкіл, пошкоджено 1625 шкіл. Середня вартість будівництва однієї школи становить приблизно 150 млн грн. Тобто на відбудову знищених шкіл потрібно орієнтовно 29,5 млрд грн.
  • За даними МОН, на сьогодні майже 600 000 дітей здобувають освіту дистанційно в Україні, ще понад 390 000 – це ті діти, які перебувають за кордоном, але продовжують навчатися в українських школах дистанційно.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG