Доступність посилання

ТОП новини

Обмін, порятунок чи викрадення: окупанти вивозять тварин із заповідників. Які збитки несе Україна?


Біосферний заповідник «Асканія Нова» перебуває на захопленій армією РФ частині Херсонщини
Біосферний заповідник «Асканія Нова» перебуває на захопленій армією РФ частині Херсонщини

Збитки заповідному фонду України від війни, яку розвʼязала РФ, становлять понад 600 млрд грн, повідомили на початку серпня в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів. За даними відомства, у зону вторгнення російських військ потрапили понад 1970 територій та об’єктів природно-заповідного фонду, які безпосередньо постраждали від дій армії РФ.

Війною уражено 1,24 млн га заповідних територій. Від постійних обстрілів та вибухів гинуть рослини і тварини, йде руйнування екосистем, забруднення ґрунтів, відбувається втрата біорізноманіття. Близько 900 видів тварин опинилися під загрозою зникнення, наголосили в Міндовкілля.

Один з найбільших українських заповідників, який через дії окупантів перебуває в критичний ситуації – це Біосферний заповідник «Асканія Нова» на захопленій частині Херсонщини.

На початку червня заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський повідомляв, що російські окупанти продовжують вивозити тварин з цього заповідника на територію РФ та в бік окупованого Криму. За його словами, переважно тварини з херсонського заповіднику опиняються в сафарі-парку кримського бізнесмена Олега Зубкова.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» дізнався, яких саме тварин перевозять із «Асканії-Нова» на півострів та в яких умовах вони там перебувають?

Кримський сафарі-парк «Тайган» та Біосферний заповідник «Асканія-Нова» Херсонщини уклали так звану угоду про черговий «обмін» тваринами, повідомив у червні в інтерв'ю російському телеканалу «Вести Крым» власник «Тайгану» Олег Зубков.

Олег Зубков
Олег Зубков

За його словами, в рамках «обмінів» планують перевезти тварин з Херсонщини на півострів, а після 28 днів карантину до «Асканії-Нова» завезуть тварин з «Тайгану». Під час першого «обміну» між цими окупованими територіями до Криму перевезли близько 200 тварин і птахів, зазначив Зубков.

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський назвав вивіз тварин з «Асканії-Нова» «мародерством».

Директор «Асканії-Нова» Віктор Шаповал повідомляв, що питання несанкціонованого вивезення тварин з колекції зоопарку зараз опрацьовуються правоохоронними органами – вже зареєстровано чотири кримінальні провадження, збитки за першими епізодами становлять понад 60 млн грн, зазначив він.

«Багато видів тварин вимерли»

У коментарі «Новинам Приазов'я» Зубков підтвердив, що в рамках угоди між «Асканія-Нова та екопарками півострова дійсно відбувається так званий «обмін» тваринами.

«У рамках договору між «Асканія-Нова» та Ялтинським зоопарком «Казка» у нас відбувається «обмін» різними тваринами. Як розпочалася «спеціальна військова операція» (так в російська влада називає повномасштабне вторгнення в Україну – ред.) в «Асканії-Нова», на жаль, народжуються лише одні хлопчики у зебр. Вони між собою сваряться, природньо. Їх потрібно, щоб вони не повбивали один одного, зберігати. Тому в резервацію вони надходять до нашого парку «Тайган» у Криму. Ми в обмін даємо інших тварин, яких у нас удосталь. Ми відправили і зараз машина пішла везти їм тварин», – сказав він.

Кримський бізнесмен Олег Зубков в окупованому і розбомбленому армією РФ Маріуполі, січень 2023 року
Кримський бізнесмен Олег Зубков в окупованому і розбомбленому армією РФ Маріуполі, січень 2023 року

Зубков запевняє, що для вивезених тварин з Херсонщини у кримських парках підготовлені відповідні умови.

«Усі тварини почуваються добре – і привезені з «Асканія-Нова», і наші відвезені туди. Копитним нашим у вольєрах дуже просторо, в «Асканія-Нова» хороші фахівці, хороші умови утримання. Тому жодних проблем із цим немає. «Асканія-Нова» зараз переживає важкі часи, у них багато видів тварин вимерли, загинули. Тому ми допомагаємо», – сказав він.

Зубков зазначив, що так звані «обміни» тваринами будуть продовжуватися. Наступний може відбутися вже восени.

  • Після масштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році та чергових окупацій Зубков неодноразово відвідував захоплені території та перевозив звідти тварин до своїх кримських парків. Так, він забирав тварин з херсонського зоопарку, щоправда обіцяв повернути їх у «повному складі».
  • У лютому цього року стало відомо про вивезення до Криму тварин з окупованого Маріуполя. Йдеться про самця зебри, дві пуми, чотири мадагаскарські лемури та стільки ж патагонських мар, дві японські макаки. Окупаційні ресурси повідомили, що зоопарк у Маріуполі начебто покликав Зубкова, бо не може утримувати тварин через безпеку та низьку відвідуваність. У грудні 2023 року повідомлялось, що до кримського парку «Тайган» вивезли ще 26 тварин із зоопарків тимчасово окупованих територій Запорізької та Донецької областей.

«РФ порушує міжнародні конвенції»

Директор заповідника «Асканія-Нова» Віктор Шаповал розповів «Новинам Приазовʼя», що перші вивезення тварин російською владою розпочалися ще в березні 2023 року.

Віктор Шаповал
Віктор Шаповал
Перше вивезення (тварин) сталося в грудні 2023 року, потім у 2024 році ще відбулися три таких події
Віктор Шаповал

«Насправді, ці події почались незадовго після фактичного захоплення установи окупаційною адміністрацією (в березні 2023 року). Потім були підписані «угоди» з російськими об'єктами Природнозаповідного фонду, а також з територією тимчасово окупованого Криму. Перше вивезення (тварин) сталося в грудні 2023 року, потім у 2024 році ще відбулися три таких події – вивезення групи тварин зоологічного парку «Асканія-Нова». За першим епізодом на території РФ було вивезено 7 тварин. За наступними епізодами – 3 особини сірої української худоби, 3 особини зебри Чапмана і потому ще 7 особин зебри Чапмана», – повідомив директор.

Вивезення тварин російською владою із біосферного заповідника «Асканія-Нова» є порушенням міжнародних конвенцій, зазначив Шаповал.

Заповідник «Асканія-Нова»
Заповідник «Асканія-Нова»
Дві особини коня Пржевальського вивезені за межі України – на територію Ростовської області. Це є порушенням міжнародної конвенції
Віктор Шаповал

«Є види тварин, які мають міжнародний охоронний статус, або занесені до спеціальної конвенції «Сітес», яка регулює міжнародну торгівлю видами тварин і рослин, які знаходяться під загрозою зникнення. Є спеціально визначена чітко регламентована процедура погодження, як ці об'єкти взагалі можуть бути переміщені. Тобто є спеціальні дозволи, які видаються центральним органом виконавчої влади у сфері охорони довкілля. Як ви розумієте, що ніхто таких дозволів на експорт цих тварин не видавав. Але на сьогодні дві особини коня Пржевальського вивезені за межі України – на територію Ростовської області. Тобто це є порушенням міжнародної конвенції», – пояснив Шаповал.

  • За фактом незаконного вивезення тварин із Біосферного заповідника «Асканія-Нова» зареєстровано чотири кримінальні провадження. Державною екологічною інспекцією вже прийняті перші рішення й оприлюднені офіційні збитки на понад 60 млн грн, повідомив Шаповал.
Заповідник «Асканія-Нова», квітень 2022 року
Заповідник «Асканія-Нова», квітень 2022 року

«Ситуація песимістична»

Ситуацію в «Асканії-Нова» директор називає «песимістичною». За його словами, в заповіднику відсутній належний науковий і ветеринарний супровід, через що тварини гинуть.

«Наукового супроводу утримання колекції немає, тому що науковці відмовились від співпраці. І належного наукового супроводу, ветеринарного обслуговування цієї колекції не здійснюється. В результаті ми маємо цілий ряд фактів загибелі тварин від недогляду, від невчасного надання допомоги або від причин нез'ясованої теології. Тобто насправді ці факти мають місце.

Маємо цілий ряд фактів загибелі тварин
Віктор Шаповал

Зрозуміло, що вони не розголошуються, і інформацію про це ви не побачите на окупаційних медіаресурсах. Усі ресурси окупаційна влада витрачає на забезпечення заробітної плати працівників. Реально в розвиток установи кошти не вкладаються. Є намагання організувати екскурсійну діяльність, але ви самі розумієте, що все це перебуває у плачевному стані, тому що спертися фактично немає на що. Немає соціальних передумов, економічних і безпекових насамперед для провадження повноцінного виду даної діяльності», – зауважив Шаповал.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Катастрофічні наслідки»

Як воєнні дії та російська окупація впливає на природоохоронні об'єкти України «Новини Приазовʼя» запитали в еколога та керівника громадської організації «Українська природоохоронна група» Олексія Василюка. За його словами, зокрема на Херсонщині зосереджена найбільша кількість рідкісних рослин та тварин. Тому дії Росії на цих територіях можуть мати катастрофічні наслідки для природного фонду не лише України, а і всього світу, каже він.

Олексій Василюк
Олексій Василюк
Ця війна претендує на те, щоб стати першою, де точно буде доведено, що військові дії призводять до вимирання видів на нашій планеті
Олексій Василюк

«Якщо говорити про Херсонщину, то не так важливо говорити про заповідні території, як важливо говорити, що воєнні дії на території Херсонщини реально з великою ймовірністю можуть виявитися такими, що призвели до вимирання окремих видів (тварин, рослин) на нашій планеті. Ця війна претендує на те, щоб стати першою, де точно буде доведено, що військові дії призводять до вимирання видів на нашій планеті. І я боюся, що саме Херсонщина буде тут гіркою ілюстрацією цього твердження», – підкреслив еколог.

Василюк зазначив, що до повномасштабного вторгнення у заповідниках підтримували відповідний режим, який сприяв збереженню заповідної флори та фауни. В умовах окупації це зробити складно, каже він.

«Навіть якщо територія просто окупована, вона вже не виконує свої функції. Тобто не обов'язково, щоб її там змило після теракту на Каховці (руйнування греблі Каховської ГЕС – ред.), або щоб вона повністю згоріла, як Джарилгацький нацпарк, або була повністю знищена вибухами, як Серебрянське лісництво. Достатньо того, що вона вже не виконує свої функції. До цього вона була національним парком або заповідником, там був певний режим, там була служба охорони. Той режим, який був, він підтримувався таким чином, щоби не те, що там не знищити, не турбувати тварин, які там мешкають. Щоб зберегти рослини, які є лише тут і більше ніде їх, можливо, в інших місцях немає», – пояснив фахівець.

Фрагмент фільму «Заповідник Асканія»
Фрагмент фільму «Заповідник Асканія»

Наскільки швидко після деокупації лівого берега Херсонщини зможе відновитися «Асканія-Нова»? За словами еколога, спрогнозувати це наразі неможливо.

«Ніхто у світі не мав можливості вивчати відновлення природи після настільки катастрофічних подій. В принципі, можна було б після Першої світової вивчати, але тоді цим ніхто не займався. У нас просто немає досліджень, з якими можна порівняти і сказати, ось тоді було так, значить у нас буде теж щось типу такого. Ні, так не буде. Інший клімат, інші умови», – сказав Василюк.

  • Російські окупаційні сили взяли під контроль біосферний заповідник імені Ф.Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України «Асканія-Нова». Про це 24 березня на сторінці у фейсбуці повідомляли його працівники.
  • У зоопарку заповідника утримувалось близько 3,5 тисячі видів тварин. Крім того, заповідник має фактично унікальне біорізноманіття, на його території розташовані понад 2,5 тисячі видів флори та близько 2300 видів фауни. При цьому 167 видів флори й 307 видів фауни занесені до природоохоронних списків різного рангу, зокрема, Червоної книги України, а також регіональних та міжнародних списків.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG