Доступність посилання

ТОП новини

«Лежимо вночі та рахуємо вибухи»: Запоріжжя під ударами КАБів. Як змінилося місто?


Від останніх російських обстрілів у Запоріжжі постраждали 155 багатоповерхових будинків – ЗОВА
Від останніх російських обстрілів у Запоріжжі постраждали 155 багатоповерхових будинків – ЗОВА

Російська армія продовжує обстрілювати Запоріжжя КАБами. Цього тижня окупанти вчергове вдарили по місту. За даними місцевої влади, ураження зазнали обʼєкти інфраструктури. Жителі зруйнованих багатоповерхівок міста діляться емоціями та історіями свого порятунку:

«Третій рік війни – у нас немає жодних бомбосховищ нормально обладнаних, де справді можна сховатися. Нам бігти нема куди просто. Ось ми лежимо і рахуємо вибухи вночі».

«Мене пес врятував. Не знаю, чи була б жива, якби не пішла його вигулювати. Вже б може не було мене. Пса точно не було – розплющило б його».

Про те як змінилося життя у Запоріжжі за останні тижні, відколи місто обстрілюють КАБами, які настрої у місцевих жителів, чи налаштовані вони виїжджати із Запоріжжя, чи можна поліпшити безпекову ситуацію у прифронтових містах, і що для цього потрібно – читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров вважає, що «Росія завдає постійних ударів по місту від безсилля». Оскільки українські військові не дають шансу окупантам просунутися на лінії фронту.

Запоріжжя, наслідки обстрілу міста, 1 жовтня 2024 року
Запоріжжя, наслідки обстрілу міста, 1 жовтня 2024 року
Протягом цих 10 діб було поранено і травмовано понад 100 людей
Олександр Коваленко

Речник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Коваленко розповів «Новинам Приазов'я», що період з 22-го вересня по 1 жовтня був найтрагічнішим для міста за останні кілька місяців.

«Востаннє Запоріжжя обстрілювали крилатими й балістичними ракетами ще на початку літа, коли був масовий обстріл по енергетичних об'єктах на всій території нашої держави. Зараз протягом цих 10 діб періодично обстрілювали місто Запоріжжя. За цей час було поранено і травмовано понад 100 людей, 11 з них ще перебувають в лікарнях. Їхній стан стабільний, вони ще лікуються. Крім того, загинули дві люди за цей час, на превеликий жаль. Ну і значної шкоди завдано житловим об'єктам і об’єктам інфраструктури. Постраждали від обстрілів 155 багатоповерхових будинків, один частково зруйнований, але вирішили його все-таки жителі відновити – це 4-поверхівка в Олександрівському районі міста», – повідомив він.

«Будинки без дахів»

Внаслідок обстрілів КАБами у Запоріжжі пошкоджені близько пів тисячі будинків у приватному секторі, каже речник. За його даними, в більшості будинків немає дахів, повилітали шибки, чотири будинки знищені вщент, згоріло чимало автомобілів та гаражних кооперативів.

Наслідки авіаційного удару РФ по Запоріжжю. Запоріжжя, 29 вересня 2024 року
Наслідки авіаційного удару РФ по Запоріжжю. Запоріжжя, 29 вересня 2024 року

«Зараз закриваються вікна плитами ОСБ. Дахи ремонтуються, закриваються плівкою і шифером. Це тисячі одиниць будматеріалів, тисячі плит ОСБ, листів шиферу, рулонів плівки. Дуже багато. Допомагають цьому і волонтери, і міжнародні донори. Долучені до цього процесу будівельні бригади з навколишніх громад, які розташовані навколо міста Запоріжжя. Тому що руйнування і пошкодження дуже масштабні», – розповів Коваленко.

Про евакуацію і допомогу

Люди, чиє житло постраждало, можуть отримати одноразову підтримку – 15 тисяч гривень
Олександр Коваленко

Із Запоріжжя можна виїхати евакуаційним потягом до західного регіону України, розповідає речник. Втім, кількість охочих останнім часом не збільшилася – за добу, як і раніше, виїжджають 15-20 людей. За словами речника, місцевим жителям, які постраждали внаслідок російських атак, надають матеріальну підтримку.

«Люди пільгових категорій, які постраждали, чиє житло постраждало, вони можуть отримати одноразову підтримку – 15 тисяч гривень. Люди, які вирішили винаймати житло, через те, що їхнє житло непридатне для проживання, вони мають можливість отримати 10 тисяч гривень щомісячно на винаймання житла. Депутати також ухвалили рішення про виділення 363 власникам приватного житла по 58 тисяч гривень на ремонт покрівлі. Це дуже солідна сума. І інші видатки також передбачені на підтримку людей, у яких сталося таке горе і лихо», – стверджує посадовець.

Постраждалі жителі Запоріжжя через авіаудар РФ по Запоріжжю 29 вересня
Постраждалі жителі Запоріжжя через авіаудар РФ по Запоріжжю 29 вересня

Він додав, що зараз влада особливу увагу приділяє перевірці й облаштуванню укриттів та сховищ. Зокрема триває комісійна перевірка таких закладів, де можуть сховатися люди у разі загрози.

«Виявляючи проблеми, максимально швидко намагаємось їх усунути, аби ці укриття були дійсно спроможними, доступними, відкритими 24/7 для жителів. Крім того, близько двох тижнів тому ухвалене рішення, щоб люди мали можливість також скористатися укриттями в навчальних закладах. Зараз саме в обласному центрі працює вже 74 школи. У змішаному форматі загалом по області – це 122 школи. Там, де дітки навчаються у змішаному форматі, виключно в укриттях, в неурочний період – з 17:00 до 7:00 люди навколишніх будинків також можуть скористатися цими сховищами. Там також у форматі 24/7 працюють пункти незламності», – запевнив речник ЗОВА.

  • Українська влада і міжнародні організації кваліфікують удари КАБами як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони носять цілеспрямований характер.
  • За даними ООН, з 24 лютого 2022 року по серпень 2024 року внаслідок російської агресії в Україні загинули щонайменше 11 743 цивільних осіб (серед яких 613 дітей) і 24 614 зазнали поранень – в організації змогли підтвердити дані про цих людей. Водночас в ООН зазначають, що реальні цифри можуть бути вищими, оскільки деякі повідомлення про жертви серед цивільного населення досі не підтверджені.

Без активної міграції

Журналістка з Запоріжжя Євгенія Назарова розповіла, що люди у місті стали більш уважно ставитися до повітряних тривог і навіть почали ходити ночувати до укриттів. За її словами, в перші дні активних ударів КАБами по місту люди переважно ночували в укриттях, оскільки обстріли велись саме вночі. Активізувалась робота з перевірки укриттів та приведення їх до придатного стану.

У Запоріжжі продовжують працювати великі підприємства та інший бізнес, зазначила журналістка. Тому більшість людей не розглядають варіанту виїжджати з міста.

Наслідки атаки РФ на Запоріжжя. Запоріжжя, 1 жовтня 2024 року
Наслідки атаки РФ на Запоріжжя. Запоріжжя, 1 жовтня 2024 року

«Значна кількість людей задіяна на цих підприємствах. Тримає в місті людей, які більшою мірою зав'язані на соціально-економічних процесах, мають власний бізнес, власну нерухомість або працюють на якихось великих підприємствах. І відповідно, тут є соціальні, економічні фактори, чому люди можуть не розглядати виїзд в іншу зону. Тому що вони пов'язані економічно з цим регіоном», – пояснює Назарова.

Вона також додала, що жителі Запоріжжя не сильно воліють переїжджати до інших районів всередині міста. Активних міграційних процесів не спостерігається. За словами журналістки, в місті традиційно є райони, в яких вартість покупки житла або його оренди низька через те, що вони наближені до напрямку фронту. У правобережній частині Запоріжжя ціна буде вищою.

«Страшно. А що робити? Треба жити»

Жителі Запоріжжя, будинки яких постраждали від обстрілів керованими авіабомбами, розповіли «Новинам Приазовʼя», як переживають посилення російських атак і як планують подальше своє життя в нових реаліях.

Мене пес врятував. Не знаю, чи була б жива, якби не пішла його вигулювати
жителька Запоріжжя Лариса

«В нас ночувати вже неможливо у квартирі. Ліфт не працює, води нема, світла нема, невідомо, чи буде опалення, тому я переїхала поки до дочки. Мене пес врятував. Не знаю, чи була б жива, якби не пішла його вигулювати. Вже б може не було мене. Пса точно не було б – розплющило б його. Третій рік війни, а бігти ховатися нема куди, бомбосховищ нормальних поблизу немає. От так лежимо і рахуємо вночі вибухи», – сказала Лариса – жителька 13 поверху одного зі зруйнованих будинків, який атакували 1 жовтня.

«В мене квартира більш-менш ціла, ну, вікна побило. Після того, що пережили, вже біжимо постійно в бомбосховище. Страшно, а що робити? Жити треба. Куди бігти? Бігти нема куди. Переїжджати не збираюся. Ми вже 2,5 роки у війні», – поділилася інша жителька Запоріжжя Наталя, чий будинок також постраждав від удару КАБом.

  • Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров повідомив на початку жовтня, що в окремих районах Запоріжжя щільність укриттів у десять разів менша, ніж має бути. Зараз влада працює над цією проблемою, запевнив він.

«План окупантів – ескалація»

Керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Павло Лакійчук розповів «Новинам Приазов’я», що російські військові зараз намагаються максимально підняти рівень напруги та ескалації війни. Тому атакують в тому числі цивільне населення Запоріжжя.

«Вдосконалені КАБи, технічний бік – це одна частина питання. Інша частина – якби в окупантів не було тих нових КАБів, ви думаєте, вони відстали б від нас? Це було б щось інше – можливо, балістика, можливо, ракети Х-59, Х-69, які летять по Одесі. Тож це частина загального їхнього плану – ескалація конфлікту», – каже він.

Павло Лакійчук
Павло Лакійчук

Те, що російські КАБи можуть летіти на відстань до 80 кілометрів, є серйозним викликом для України, каже експерт. Чим далі російські літаки – носії КАБів від засобів української ППО, тим важче їх вразити.

Окупанти вигадують оптимальні способи повітряного нападу.
Павло Лакійчук

«Очікувані поставки F-16, їх функціонал буде збільшуватися. І з кожним разом додаються нові засоби протиповітряної оборони, більш потужні. Порівняти 2022 рік і 2024 рік – зовсім різна система ППО в Україні, різна її потужність. Тому окупанти вигадують оптимальні способи повітряного нападу. Це стосується не тільки заліза безпосередньо, а й тактики застосування. Ракетно-дронові комбіновані удари, різні варіації цих комбінацій, тобто стратегія міняється. Це війна, і вони (військові РФ) теж набираються досвіду, на жаль», – зауважив Лакійчук.

За його словами, поліпшити безпекову ситуацію у прифронтових населених пунктах допомогли б ракети дальнього радіуса дії. Це допомогло б розмістити українське ППО поза межами зони ураження.

«Інший варіант – це авіація. Тут теж все залежить від того, які ракети «повітря-повітря» ми матимемо. Зараз, коли говорять про F-16, то в цьому контексті згадуються ракети класу «повітря-повітря» дальнього радіуса дії – до 120 км. В принципі, при достатній насиченості авіаційної складової ППО, яка матиме такого типу ракети, ми можемо відігнати ворога від нашої лінії фронту, від прифронтових міст. Але поки що не маємо, по-перше, носіїв в необхідній кількості для їхнього застосування над лінією розмежування. Ну, і поки що зброї до них відповідної нам не передали. Але ми очікуємо і про неї йде мова», – зазначив експерт.

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року. У Росії заперечують, що ведуть проти України загарбницьку війну і називають це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG