Доступність посилання

ТОП новини

Росія перекинула з України кілька тисяч солдатів у Курську область – посадовці США


Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої
Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої

Росія перекинула з окупованих територій України до російської Курської області кілька бригад чисельністю не менше від однієї тисячі осіб кожна, щоб протистояти наступу ЗСУ, але серйозних сил із ділянок фронту в Україні досі не знімала, повідомив телеканал CNN із посиланням на двох високопоставлених чиновників США.

За їхніми словами, в Росії – сотні тисяч солдатів на фронті в Україні, тому переведення кількох тисяч, можливо, не матиме серйозних наслідків у короткостроковій перспективі.

«Ми поки не бачили суттєвого перекидання, і не можемо сказати, чому: тому що вони тільки починають рухати війська, чи тому що у них просто немає чого рухати», – цитує CNN одне зі своїх анонімних джерел, знайоме з даними американської розвідки.

За словами одного із співрозмовників, Росія, схоже, зміцнює оборону Курської області в основному за рахунок строковиків.

Високопоставлений американський чиновник додав, що, за даними розвідки, Росія, крім частин з України, відправила до Курської області особовий склад з Ленінградського військового округу і Калінінграда.

Координатор стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки США Джон Кірбі заявив CNN, що російські військові «перекидають деякі ресурси, деякі підрозділи в Курську область, щоб, імовірно, протистояти тому, що роблять українці».

Однак, за словами Кірбі, перекидання військ з території України «не означає, що Путін відмовився від військових операцій» на Донбасі і Запоріжжі.

Один зі співрозмовників сказав, що операція ЗСУ в Курській області «вражає з військової точки зору», але Україна направила туди досить досвідчені війська, які, за його словами, не можна втратити.

Співрозмовники CNN зазначають, що, на думку багатьох західних політиків і чиновників, Україна навряд чи зможе довго утримувати території в Курській області РФ, і тому ще зарано судити, як ця операція вплине на загальний перебіг війни.

При цьому кілька джерел CNN повідомили, що США не хочуть дозволяти ЗСУ використовувати американську далекобійну зброю для ударів по Курській області не через ризик ескалації, а тому, що не можуть надати Україні так багато ракет ATACMS. На думку американських військових, заради економії розумніше бити цими ракетами лише по цілях в окупованому Криму.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, включаючи райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону на даний момент евакуйовано понад 120 тисяч людей.

Судячи з численних відео, опублікованих у телеграм-каналах, у полон до ЗСУ потрапили, ймовірно, сотні російських солдатів, частина з яких – строковики, десятки загинули. Офіційно ні та, ні інша сторона кількість своїх втрат не публікує майже від початку повномасштабної війни.

Форум

XS
SM
MD
LG