Доступність посилання

ТОП новини

Через зміни клімату ліси у 2023 році майже не поглинули вуглекислий газ – науковці


Ліси в Канаді після пожеж, липень 2023 року
Ліси в Канаді після пожеж, липень 2023 року

Через зміни клімату ліс та ґрунт у 2023 році майже не поглинули вуглекислий газ, що сприяє потеплінню. Увагу на відкриття звернула газета The Guardian.

Отримавши дані гавайської метеостанції, науковці зауважили, що вміст вуглекислого газу в повітрі за рік зріс на 86% і став максимальним із 1958 року. Викиди вуглекислоти від спалювання палива, хоч і зросли, але не покривали рекорд.

Під час досліджень команда науковців із Китаю, Великої Британії, Франції та Німеччини з’ясувала, що причина полягає в зменшенні поглиненого планетою вуглекислого газу. Зокрема, фахівці виявили, що поглинання вуглекислого газу лісами та ґрунтами у 2023 році – найспекотнішого року в історії спостережень – впало до мінімуму за 20 років.

Це сталося через сильні пожежі в Канаді, посуху в Амазонії та Південно-Східній Азії, а також природне явище Ель-Ніньйо – зростаня температури екваторіальних вод Тихого океану. Крім того, на скорочення поглинених обсягів вуглецю вплинули вирубки лісів та нашестя жуків-короїдів.

Світовий океан, який засвоює чверть всіх викидів вуглекислого газу і 90% тепла, що виділяється, поки зберігає свої здібності, але вчені побоюються і щодо нього. «Досі природа врівноважувала наші зловживання. Цьому настає кінець», – каже директор Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін Йоган Рокстрем.

Науковці відзначають, що більшість кліматичних моделей не враховують можливість такого різкого зниження здатності планети поглинати вуглець, яке сталося у 2023 році. Якщо це триватиме, масштаби змін клімату можуть вийти за межі передбаченого чинними моделями.

Літо 2024 року стало найспекотнішим в історії спостережень. Очікується, що таким стане і весь поточний рік, побивши торішні температурні рекорди.

Через підвищення глобальної температури повені, посухи, лісові пожежі, шторми, хвилі холоду та спеки фіксуються частіше та стають інтенсивнішими.

Науковці, активісти та деякі політики в різних країнах закликають до скорочення використання нафти, газу та вугілля, при спалюванні яких утворюються парникові гази, у тому числі вуглекислий газ. Парникові гази – один із основних чинників глобального потепління.

Форум

XS
SM
MD
LG