Доступність посилання

ТОП новини

ООН: рівень води в Тихому океані стрімко зростає


У період з 1990 по 2020 рік рівень моря, що омиває столицю Фіджі Сува, піднявся на 29 сантиметрів
У період з 1990 по 2020 рік рівень моря, що омиває столицю Фіджі Сува, піднявся на 29 сантиметрів

Протягом 30 років рівень моря у столиці Самоа – держави в південній частині Тихого океану – зріс на 31 сантиметр. В інших тихоокеанських країнах ситуація не краща, йдеться в доповідях про підвищення рівня моря, підготовлених ООН та Всесвітньою метеорологічною організацією.

У період з 1990 по 2020 рік рівень моря, що омиває столицю Фіджі Сува, піднявся на 29 сантиметрів, столицю Тонги Нукуалофа – на 21 сантиметр, столицю Тувалу Фунафуті, звідки вже збираються евакуювати мешканців – на 14 сантиметрів. Під загрозою й інші прибережні міста, зокрема, Шанхай, Кейптаун, Лондон, Майамі та Новий Орлеан.

Читайте також: Роботу аеропорту Франкфурта порушила акція екоактивістів

З підвищенням рівня моря у регіоні частішають повені. Наприклад, у столиці Американського Самоа їхня кількість збільшилася з нуля 1980 року до 102 разів 2021 року. Крім перманентного підвищення рівня моря та регулярних повеней, південно-західна частина Тихого океану страждає від закислення вод та морських теплових хвиль.

Все це – наслідки зміни клімату: внаслідок підвищення глобальної температури тануть льодовики на суші та крижані щити Антарктиди та Гренландії, а також, відповідно до законів фізики, розширюється вода.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш, виступаючи 27 серпня в столиці Тонги, назвав ситуацію божевільною.

«Підвищення рівня моря – криза, повністю створена людством. Криза, яка скоро досягне майже неймовірних масштабів, і не буде жодної рятувальної шлюпки, щоб повернути нас у безпечне місце», – сказав він.

Читайте також: 21 липня зареєстрували як найспекотніший день у світі – служба ЄС щодо клімату

За його словами, зараз рівень води в океані піднімається швидше, ніж за останні три тисячі років. Глава ООН знову закликав багаті країни активізувати зусилля щодо скорочення викидів вуглецю, припинити використання викопного палива та допомогти біднішим країнам.

У вересні ООН проведе сесію, присвячену проблемі підвищення рівня моря. Гутеріш сподівається почути на ній «гучні та ясні заяви» малих тихоокеанських держав, оскільки на зміну клімату вони впливають незначно, а страждають від нього найбільше. Паралельно з виступом Гутерріша в Тонзі відбувся марш молоді за кліматичну справедливість.

Поточний рік продовжує бити температурні рекорди за 2023 роком, який став найтеплішим в історії спостережень.

Форум

XS
SM
MD
LG