Доступність посилання

ТОП новини

Роботу аеропорту Франкфурта порушила акція екоактивістів


Акція «Останнього покоління» в аеропорту Франкфурта, 25 липня 2024 року
Акція «Останнього покоління» в аеропорту Франкфурта, 25 липня 2024 року

Один із найбільших хабів у світі, аеропорт Франкфурта, скасував понад сотню рейсів через акцію активістів екогрупи «Останнє покоління» проти викопного палива.

Представник аеропорту повідомив, що скасовані 140 рейсів із 1400, запланованих на 25 липня. Уточнюється, що роботу аеропорту вже відновлено. Усі активісти затримані, їм висунуті кримінальні звинувачення у втручанні в роботу аеропорту.

Уранці вісім активістів «Останнього покоління» потрапили на льотне поле, зробивши дірку в паркані. Семеро приклеїли себе до асфальту, а один застряг біля огорожі. Акція відбулася в рамках глобального протесту «Нафта вбиває», учасники якої вимагають від влади укласти світову угоду про відмову від нафти, газу та вугілля до 2030 року.

Прихильники протесту стверджують, що роблять усе, щоб їхні дії не загрожували безпеці пасажирів, зокрема, не виходять на злітно-посадкові смуги. Описуючи нинішній протест у Німеччині, світові ЗМІ повідомляють, що «постраждали три злітно-посадкові смуги». При цьому зазначається, що щонайменше четверо активістів приклеїли себе далеко від них.

Ще вісім активістів із двох екологічних організацій заблокували частину зони реєстрації в аеропорту Осло, створивши довгі черги. Польоти з нього не скасовували, пише Reuters із посиланням на співробітника аеропорту.

Екоактивісти місцевих організацій протестують в аеропортах другий день поспіль. 24 липня вони провели пікети проти викопного палива у восьми європейських країнах, а також у США та Канаді. Загалом на вчорашні протести вийшли понад 90 осіб, 37 із яких були заарештовані, повідомляють організатори глобального протесту. Вони обіцяють продовжувати акції, доки лідери країн не захистять населення від найгірших наслідків зміни клімату.

«Польоти – це найшвидший спосіб підсмажити планету, тому важливо розпочати зі скорочення безглуздих рейсів на приватних чи близькомагістральних літаках», – кажуть активісти.

На літаки припадає 2,5% загальносвітових викидів вуглекислого газу, крім викидів інших парникових газів, водяної пари і сажі, які також сприяють глобальному потеплінню.

2024 рік продовжує бити температурні рекорди – слідом за 2023 роком, який став найтеплішим в історії спостережень. Підвищення глобальної температури призводить до загибелі людей, тварин та рослин, сприяє поширенню посух та лісових пожеж.

Форум

XS
SM
MD
LG