Доступність посилання

ТОП новини

Із ЗАЕС вдалося вивезти близько 5 тисяч працівників – Галущенко


З окупованої Запорізької атомної електростанції на підконтрольну українському уряду територію виїхало близько 5 тис. атомників, каже Герман Галущенко
З окупованої Запорізької атомної електростанції на підконтрольну українському уряду територію виїхало близько 5 тис. атомників, каже Герман Галущенко

З окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) на підконтрольну українському урядові територію виїхало близько 5 тис. атомників, розповів під час години запитань до уряду міністр енергетики Герман Галущенко.

«На сьогодні ми вивезли близько 5 тис. людей із Запорізької АЕС. Вони всі працюють у компанії «Енергоатом»; і це якраз той персонал, який ми плануємо використовувати на добудові блоків Хмельницької АЕС», – сказав Галущенко.

Він нагадав, що «з лютого цього року росіяни заборонили доступ на ЗАЕС тих працівників, що залишилися на окупованій території». За словами Галущенка, «такі працівники продовжують отримувати зарплату, яка накопичується на їхніх рахунках».

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум

XS
SM
MD
LG