Доступність посилання

ТОП новини

Верстати з Німеччини поставляють до Росії для оборонних компаній, попри санкції – ЗМІ


SWR вдалося виявити понад 30 німецьких виробників, чиї машини імпортувалися до Росії
SWR вдалося виявити понад 30 німецьких виробників, чиї машини імпортувалися до Росії

Понад 300 верстатів із програмним управлінням німецьких виробників були поставлені Росії в 2023 році, попри санкції – йдеться у розслідуванні німецької телерадіомовної компанії SWR.

За даними розслідувачів, у Росії близько 80% таких верстатів використовуються при виробництві літаків, військової техніки і боєприпасів. На підставі фотографій і відеоматеріалів SWR вдалося з’ясувати, що німецькі верстати використовуються на підприємствах «Камаз», «Парсек», НИР і «Промышленные решения».

Згідно з митними документами, постачання велися до кінця минулого року. SWR вдалося виявити понад 30 німецьких виробників, чиї машини імпортувалися до Росії. Більшість із них розташовані у федеральній землі Баден-Вюртемберґ.

Постачання переважно йшли через Туреччину. Місцеві проміжні постачальники мають прямі контакти з Росією, а деяких випадках були засновані безпосередньо російськими підприємствами.

На запитання SWR німецькі верстатобудівники відповідали, що постійно дотримуються санкційних приписів Євросоюзу. У тому випадку, якби німецьким виробникам було відомо, що їхні верстати поставляються до Росії через Туреччину, вони порушували б ембарго. Журналісти не змогли перевірити інформацію підприємств.

Фірма Walter Maschinenbau з Тюбінгена відзначається у митних списках 11 разів. В одного російського оптового продавця на продаж виставлено верстат цього підприємства, виготовлений у 2024 році. Ймовірно, продаж верстатів її виробництва Walter Maschinenbau триває досі, повідомляє SWR.

Минулого року в митних списках відзначено також багатотонні верстати підприємства Vollmer із Бібераха. Ця фірма досі підтримує в Росії активний бізнес з ремонту й технічних консультацій.

Підприємство Fein GmbH зі Швебіш-Гмюнда також має активний вебсайт із пропозицією сервісних послуг. Минулого року її верстати постачалися до Росії сім разів.

Через турецьких посередників у Росію потрапляли також верстати фірми Heller із Нюртінгена.

Німецькі підприємства не змогли пояснити журналістам, чому їхні верстати потрапляють до Росії. «Ми виходимо з того, що виробники верстатів і промислових установок загалом дотримуються санкційних приписів і законів. Підприємства і проміжні постачальники, які не дотримуються чинного законодавства, скоюють злочин. Припинення поставок до Туреччини ми відкидаємо», – заявили SWR у Союзі німецьких верстатобудівників.

Форум

XS
SM
MD
LG