Доступність посилання

ТОП новини

Шмигаль: уряд планує оновити правила бронювання за принципом «воюй або працюй»


«Не може бути, що хтось відкупився від захисту батьківщини. Оце ключовий принцип, це червона лінія», – Шмигаль
«Не може бути, що хтось відкупився від захисту батьківщини. Оце ключовий принцип, це червона лінія», – Шмигаль

Кабінет міністрів готує зміни до підходу бронювання від мобілізації за принципом «Воюй або працюй». Оновлення прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував під час пресконференції в Києві 10 вересня, передає кореспондентка Радіо Свобода.

За словами прем’єра, «це не буде щось сенсаційне». Зміни планують вносити до вже чинних постанов.

«Не може бути, що хтось відкупився від захисту батьківщини. Оце ключовий принцип, це червона лінія», – наголосив Шмигаль.

За його словами, уряд приділяє велику увагу тому, щоб було дотримане питання справедливості. Перед запровадженням нових правил «броні» консультуються з військовими.

«Мають бути дуже справедливі, прозорі, зрозумілі правила бронювання і відповідь, чому заброньований та або той працівник на тій або іншій посаді, чому він не йде воювати. І не воюючи, який внесок він робить в підтримку нашої держави і які гарантії того, що він є тим, хто, наприклад, вирішить повернутися в Україну, забезпечуючи нашу стійкість, економічну зокрема, як все це буде відбуватися», – сказав прем’єр.

Також очільник уряду запропонував відійти від формулювання «економічне бронювання». За словами Шмигаля, «воно не зовсім правильне»:

«Треба знайти порозуміння в час війни, як правильно підтримувати нашу економіку, як правильно виводити з тіні тих, хто працює все ще сьогодні з конвертами. І економічне бронювання – це не зовсім те, про що ми говоримо в принципі «воюй або працюй».

Голова уряду нагадав, що нині правила бронювання затверджені постановою Кабміну і передбачають низку параметрів та критеріїв щодо тих, хто може бути заброньованим від мобілізації.

Саме нинішній підхід уряд планує вдосконалити за принципом «Воюй або працюй». І нині шукає шляхи вирішення трьох проблем, розповів Шмигаль.

Читайте також: Дев'ять мільйонів українців живуть у бідності: як війна збільшує прірву між бідними і багатими

«Перше, створення додаткових робочих місць. Друге, підвищення заробітних плат для працівників, що спричинить собою збільшення сплати зборів, внесків і податків. І третє, це, звісно ж, питання повернення українців в Україну. Наведу параметри: до початку повномасштабного вторгнення в нас було близько 10 мільйонів працевлаштованих офіційно людей... В той же час у нас було майже 11-10,5 мільйонів пенсіонерів, тобто на одного працюючого припадав один пенсіонер. В перші місяці повномасштабного вторгнення, ми втратили 3,5 мільйони робочих місць. Ми втратили 30% нашої економіки, нашого ВВП, і це, звісно ж, відобразилось на робочих місцях. Тому сьогодні ми робимо наголос на малому-середньому бізнесі, де швидко можна відновити ці робочі місця, тому що великі підприємства-гіганти, відновити буде займати тривалий час», – резюмував він.

У липні Міністерство економіки повідомило Радіо Свобода, що на той момент від початку повномасштабної агресії Росії ухвалило близько 31 246 наказів про бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами чи організаціями, з них приблизно 16 297 є чинними.

18 травня набув чинності закон про мобілізацію. Серед іншого, він передбачає, що всі військовозобов’язані, призовники та резервісти віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані – номер мобільного телефону, фактична адреса проживання та email (за наявності). Це потрібно зробити до 16 липня.

Форум

XS
SM
MD
LG