Доступність посилання

ТОП новини

Фінансування одного військового коштує бюджету 1,2 млн гривень – Шмигаль


«Ми знаємо, що фінансування кожного нашого військового для бюджету вартує 1,2 мільйона гривень. Відповідно, коли ми добираємо людей, ми маємо збільшувати бюджет наших Збройних сил», каже Денис Шмигаль
«Ми знаємо, що фінансування кожного нашого військового для бюджету вартує 1,2 мільйона гривень. Відповідно, коли ми добираємо людей, ми маємо збільшувати бюджет наших Збройних сил», каже Денис Шмигаль

Цьогорічний бюджет потребує додаткових 500 мільярдів гривень на армію. Справа в плануванні цьогорічного кошторису, в якому закладали прогноз завершення війни влітку 2024-го. Про це під час пресконференції заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Денис Шмигаль про бюджет 2025 і фінансування армії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

«Коли ми планували бюджет 2024 року спільно з МВФ, одним із прогнозів партнерів було, що війна триватиме до літа 2024 року. Відповідно, в бюджеті були заплановані військові витрати ось такими, які вони зараз є», – зазначив голова уряду.

Але нині ЗСУ потребує більшого фінансування, оскільки триває мобілізація та дозаповнення вакансій у війську.

«Ми знаємо, що фінансування кожного нашого військового для бюджету вартує 1,2 мільйона гривень. Відповідно, коли ми добираємо людей, ми маємо збільшувати бюджет наших Збройних сил. Цифра в 500 мільярдів, яка озвучена і подана, це той дефіцит, який потрібен нашим Збройним силам до кінця цього року для того, щоб профінансувати», – сказав Шмигаль.

Читайте також: Зарплати військовим, пенсії, виплати. Звідки Україна бере гроші під час війни?

Реалії враховуватимуть у плануванні бюджету на 2025 рік, розповідає очільник уряду. Над цим Україна вже працює з МВФ – місія Міжнародного валютного фонду нині перебуває в Україні, вперше офлайн.

За словами прем’єра, перемовини з МВФ складні, «багато викликів».

«В 2025-й рік сьогодні фактично ми заходимо з нуля, і тому ця місія є такою, скажімо, неординарною, складною. Партнери не дають коштів на Збройні сили, ми маємо фінансувати це самостійно. Ми знаходимо ресурси як у запозиченнях на внутрішньому ринку, так і в інших фінансових інструментах, але важливо, що Україна фінансує українську армію самостійно. І тому одним з джерел, ми бачимо, це збільшення військового збору», – резюмував він.

Відповідний законопроект Кабмін подав до Верховної Ради. Також в наступному році уряд планує отримати 50 мільярдів від конфіскованих російських активів, які будуть використані «як для фінансування дефіциту бюджету, так і для наших військових потреб», зазначив очільник уряду.

Форум

XS
SM
MD
LG