Доступність посилання

ТОП новини

Ультраправі виграли перший тур дострокових виборів у Франції – офіційні дані


Реакція Марін Ле Пен на перші повідомлення про результати першого туру парламентських виборів, 30 червня 2024 року
Реакція Марін Ле Пен на перші повідомлення про результати першого туру парламентських виборів, 30 червня 2024 року

Ультраправа партія «Національне об'єднання» Марін Ле Пен посіла перше місце в першому турі парламентських виборів у Франції з результатом 33,4%, пише видання Le Parisien з посиланням на дані обробки бюлетенів, опубліковані міністерством внутрішніх справ.

Це важливий, але не вирішальний успіх – доля 501 з 577 місць у парламенті визначиться в другому турі, який відбудеться 7 липня.

За результатами першого туру від «Національного об'єднання», за попередніми підрахунками, обрані 39 депутатів, зокрема Марін Ле Пен. Друге місце з 27,98% голосів посів лівий блок «Новий народний фронт» (32 депутати), третє – коаліція прихильників чинного президента Емманюеля Макрона з результатом 20,76% (два депутати). Загалом у першому турі обрані 76 депутатів.

За останніми даними, явка виборців сягнула 66,71% і стала рекордною для виборів такого типу з 2002 року, зазначає Le Parisien.

За прогнозами інституту Ipsos, за підсумками виборів «Національне об’єднання» може отримати від 230 до 280 місць із 577 у парламенті. Це означає, що до абсолютної більшості (289 місць) партії Марін Ле Пен, якщо прогнози підтвердяться, не вистачить лише кількох мандатів.

Після перемоги «Національного об'єднання» на виборах до Європарламенту, що відбулися 9 червня, президент Франції Емманюель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів та призначення дострокових виборів.

Увечері 30 червня після оголошення попередніх результатів першого туру парламентських виборів у лівому блоці, що посідає друге місце, заявили, що готові знімати своїх кандидатів, щоб перешкодити перемозі партії Ле Пен. Емманюель Макрон закликав провести «великий мітинг» проти «Національного об'єднання».

Форум

XS
SM
MD
LG