Доступність посилання

ТОП новини

Макрон закликав усі сили, які відкидають екстремістські погляди, об’єднатися на виборах


Емманюель Макрон заявив, що звертається як до лівих, так і правих, щоб вони об’єдналися навколо пропрезидентського центристського табору
Емманюель Макрон заявив, що звертається як до лівих, так і правих, щоб вони об’єдналися навколо пропрезидентського центристського табору

Президент Франції Емманюель Макрон напередодні дострокових парламентських виборів у країні закликав усі політичні сили, які відкидають екстремістські погляди, створити передвиборчий альянс, щоб не допустити приходу до влади правих популістів із «Національного об’єднання».

Виступаючи на пресконференції в Парижі 12 червня, Макрон заявив, що звертається як до лівих, так і правих, щоб вони об’єдналися навколо пропрезидентського центристського табору і разом боролися за більшість у Національних зборах.

При цьому він розкритикував деяких зі своїх потенційних союзників, зокрема, лівий рух «Непокірна Франція» він звинуватив у проросійській і різко антиізраїльській позиції, а голову консервативної партії «Республіканців» Еріка Чіотті – у готовності співпрацювати з «Національним об’єднанням».

У своєму виступі Макрон визнав, що він та його уряд робили помилки, і звернувся зокрема до потенційних виборців правих популістів, пообіцявши посилити політику щодо нелегальної міграції, боротися з підлітковою злочинністю, індексувати пенсії. Макрон також наголосив на важливості підтримки України.

Президент Франції сказав, що навіть якщо його опоненти здобудуть перемогу на парламентських виборах, він не піде у відставку.

Емманюель Макрон 9 червня розпустив Національні збори і призначив дострокові парламентські вибори після того, як його партія зазнала поразки на виборах до Європейського парламенту. Голосування відбудеться у два тури 30 червня і 7 липня. Це сталося після несподівано великого успіху правих на виборах до Європарламенту. «Національне об’єднання» – партія Марін Ле Пен – випередило прихильників президента більш ніж удвічі.

Читайте також: Колишню лідерку ультраправих у Франції підозрюють у розкраданні коштів ЄС

За опитуваннями, якби вибори відбулися зараз, «Національне об’єднання» опинилося б на першому місці за кількістю депутатів уперше в історії Франції. Але незрозуміло, чи вистачило б цього для більшості.

Марін Ле Пен називали «другом Путіна»: вона підтримувала міжнародну політику Росії щодо України та Сирії, а також неодноразово висловлювалася проти антиросійських санкцій. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну Ле Пен засудила, проте зазначила, що не хоче, щоб французи страждали від санкцій щодо нафти та газу.

Форум

XS
SM
MD
LG