Доступність посилання

ТОП новини

В Україну надійшла перша партія снарядів, закуплених за чеською ініціативою – Фіала


«Деякий час тому перша партія боєприпасів за нашою ініціативою прибула в Україну», – повідомив чеський прем’єр
«Деякий час тому перша партія боєприпасів за нашою ініціативою прибула в Україну», – повідомив чеський прем’єр

Боєприпаси, які закупили у рамках чеської ініціативи, вже надійшли в Україну, повідомив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

«Деякий час тому перша партія боєприпасів за нашою ініціативою прибула в Україну. Ми робимо те, що потрібно», – написав Фіала в соцмережі Х 25 червня. Яку саме кількість снарядів передали – прем’єр не уточнив.

13 червня міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що «перші партії» снарядів, які закупили у рамках чеської ініціативи, вже надходять і будуть надходити в Україну надалі.

Боєприпаси змогли закупити завдяки зусиллям країн, які підтримали чеську ініціативу і зобов’язалися профінансувати купівлю снарядів для України. Загалом йдеться про 20 країн, заявив міністр.

Читайте також: Снаряди на шляху до України та Саміт миру: інтерв'ю з міністром закордонних справ Чехії

«Ми знаємо, що Україна потребує багато боєприпасів великого калібру, і у нас є велика можливість. Тому ми сподіваємося, що укладемо більше таких угод», – зазначив міністр закордонних справ Чехії у розмові з Радіо Свобода.

В інтерв’ю агенції ČTK за 8 червня міністерка оборони Чехії Яна Чернохова розповіла, що інші країни звертаються із запитами долучитися до чеської ініціативи із закупівлі й постачання боєприпасів для потреб Україні.

Чехія вже кілька місяців координує ці зусилля різних країн.

Наприкінці травня прем’єр Чехії Петр Фіала заявив, що Україна отримуватиме десятки тисяч снарядів щомісяця у межах чеської ініціативи. Тоді він повідомив, що у ініціативі беруть участь півтора десятка країн ЄС і НАТО, які сумарно виділили на 1,6 мільярда євро для закупівлі боєприпасів.

У лютому президент Чехії Петр Павел оголосив, що збирає близько 800 000 снарядів для України з третіх країн за межами Європейського союзу.

Читайте також: Прем’єр-міністерка Данії: плануємо до кінця року надіслати до України 500 тисяч снарядів

Форум

XS
SM
MD
LG