Доступність посилання

ТОП новини

Незгодні з політикою Угорщини українські біженці можуть звертатися до суду – єврокомісар


Через скорочення допомоги на житло в Угорщині для українських біженців, частина з них опинилися на вулиці
Через скорочення допомоги на житло в Угорщині для українських біженців, частина з них опинилися на вулиці

Українці, які отримали статус тимчасового захисту в Угорщині, але були позбавлені соціальної допомоги через те, що походять не з прифронтових територій, можуть звертатися до суду. Про це в інтервʼю Радіо Свобода заявив єврокомісар з питань праці та соціальної політики Ніколас Шміт.

«Якщо хтось поскаржиться, може бути якась судова ініціатива», – сказав єврокомісар щодо серпневого рішення угорського уряду, що право на житло залишиться лише для біженців з українських районів, які безпосередньо постраждали від бойових дій.

«Директива про тимчасовий захист не має жодних регіональних відмінностей в Україні. До речі, навіть якщо обстрілів у деяких західних частинах України менше, вони все одно є. Нещодавно у Львові, наприклад, були жертви», – наполіг єврокомісар.

Він додав, що поки що не стикався з такими ситуаціями. Але якщо вони мають системний характер, коли громадян України ділять за територією проживання, це може свідчити про порушення директиви про тимчасовий захист.

«Думаю, по-перше, ті, хто вважає, що вони мають право на захист, вважають, що на них поширюється директива про тимчасовий захист, вони можуть поскаржитися, і ця справа буде розглянута», – пояснив Ніколас Шміт.

Біженців із українського Закарпаття наприкінці серпня почали виселяти із притулків в Угорщині після постанови уряду, яка обмежила надання допомоги українцям, повідомляла угорська служба Радіо Свобода.

Зміни до закону, які суттєво змінюють порядок надання житлової допомоги біженцям з України викликали занепокоєння Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, яке закликало переглянути це рішення. За оцінками ООН, внаслідок рішення від двох до трьох тисяч біженців могли втратити субсидоване житло в Угорщині.

  • Зображення 16x9

    Олена Абрамович

    Розповідаю про шлях України до Євросоюзу та НАТО, політику в Брюсселі, життя українців у Бельгії, культуру та кіно.

    Народилася на Волині, журналістиці навчалась у Києво-Могилянській академії. За подіями в Брюсселі активно стежу з 2014 року, відколи почала працювати брюссельським кореспондентом для українського телебачення. Із липня 2023 року – кореспондентка Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») в Брюсселі.

Форум

XS
SM
MD
LG