Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині почали виселяти з притулків біженців із Закарпаття: почав діяти новий закон


Біженці із західної України, які було виселені з приватного притулку в місті Коч, чекають на вулиці. Угорщина, 22 серпня 2024 року
Біженці із західної України, які було виселені з приватного притулку в місті Коч, чекають на вулиці. Угорщина, 22 серпня 2024 року

Біженців із українського Закарпаття почали виселяти із притулків після постанови уряду Угорщини, яка обмежила надання допомоги українцям, пише угорська служба Радіо Свобода.

За даними журналістів, сто двадцять українських біженців були виселені вранці 21 серпня в місті Коч на півночі Угорщини. Це переважно закарпатські роми, які проживали в приватному притулку, субсидованому державою.

Частина з них сьогодні ночували на вулиці.

Вчора набула чинності поправка до указу угорського уряду, яка передбачає право на житло лише для біженців з українських районів, які безпосередньо постраждали від бойових дій.

Зміни до закону, які суттєво змінюють порядок надання житлової допомоги біженцям з України викликали занепокоєння Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, яке закликало переглянути це рішення. За оцінками ООН, від двох до трьох тисяч біженців втратять субсидоване житло в Угорщині.

Правозахисники наголошують, що найбільш уразливими є представники ромської етнічної меншини із Закарпатської області, які все ще живуть у притулках, які зараз закриють.

Багато з них мають подвійне українсько-угорське громадянство. Тому їм відмовляють в допомозі в інших країнах Європейського союзу на тій підставі, що вони громадяни Угорщини.

В Угорщині наразі проживають понад 30 тисяч біженців з України.

Форум

XS
SM
MD
LG