Доступність посилання

ТОП новини

РНБО: органам влади, військовим і об’єктам критичної інфраструктури обмежать використання Telegram


У Центрі протидії дезінформації РНБО України заявили, що рішення стосується саме службових пристроїв
У Центрі протидії дезінформації РНБО України заявили, що рішення стосується саме службових пристроїв

Національний координаційний центр кібербезпеки ухвалив рішення обмежити використання месенджера Telegram в органах державної влади, військових формуваннях, на об’єктах критичної інфраструктури, повідомила пресслужба Ради національної безпеки й оборони України.

За даними РНБО, таке рішення ухвалили на засіданні центру 19 вересня, ключовою темою якого було обговорення загроз національній безпеці, пов’язаних із використанням Telegram, особливо під час повномасштабної війни Росії проти України.

«З метою мінімізації загроз було ухвалене рішення щодо заборони встановлення і використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури. Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляє РНБО, під час засідання очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов навів «обґрунтовані дані» щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їхніх персональних даних.

«Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки», – сказав він.

Представники СБУ і Генштабу ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується агресором для кібератак, фішингу і поширення шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів, йдеться в повідомленні.

У Центрі протидії дезінформації РНБО України заявили, що рішення стосується саме службових пристроїв.

Читайте також: Популярний Telegram – «шпигун у кишені кожного українця»?

«Якщо простими словами, державні службовці, військові, співробітники критичної інфраструктури не мають використовувати Telegram на службових комп’ютерах. Я раніше говорив, що пересилання робочих документів через телеграм із робочих пристроїв несе ризики. Зараз це колективне рішення. Але воно не стосується ваших персональних смартфонів», – написав у телеграмі керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко.

Telegram став ключовою соцмережею під час війни Росії проти України. Згідно з дослідженням «Інтерньюз», 72% українців використовують Telegram для новин. Деякі державні органи також довіряють цій соціальній мережі, використовуючи її для офіційної комунікації. Критики вважають, що Telegram відіграє певну роль у російській дезінформації.

Платформа, яка базується в Дубаї і має понад 900 мільйонів користувачів у всьому світі, була заснована російським підприємцем Павлом Дуровим у 2013 році. У своєму першому за сім років великому інтерв’ю, яке він дав американському коментатору Такеру Карлсону в квітні цього року, Дуров запевнив, що Telegram є «нейтральною платформою» і не «відіграє роль у геополітиці».

Проте в Україні критики стурбовані тим, що додаток поширює дезінформацію і сприяє незаконній діяльності. Дехто звинувачує Telegram у зв’язках з російською державою і сприянні її військовим діям. Верховна Рада України зареєструвала законопроєкт про регулювання Telegram в Україні.

Форум

XS
SM
MD
LG