Доступність посилання

ТОП новини

Техніка для РЕБ із країн Заходу далі постачається до РФ через китайських посередників – ЗМІ


Російський РЕБ-комплекс «Красуха», фото ілюстративне
Російський РЕБ-комплекс «Красуха», фото ілюстративне

Після початку повномасштабної війни Росії проти України американські, німецькі та швейцарські аналізатори спектра та генератори сигналу, використовувані для розробки та налаштування пристроїв радіоелектронної розвідки та боротьби (РЕР/РЕБ), вільно постачаються до Росії через китайських посередників, з’ясувало видання The Insider.

США заборонили експорт до Росії генераторів сигналу та аналізаторів спектра в лютому і травні 2023 року відповідно. У Євросоюзі генератори сигналу заборонені до експорту до Росії з 24 червня 2023 року, аналізатори спектра – з 19 грудня 2023 року.

Аналізуючи митні дані, журналісти з’ясували, що у 2023 році до Росії було завезено генераторів та аналізаторів спектра американської компанії Keysight, німецької Rohde & Schwarz та швейцарської AnaPico на суму 38 мільйонів доларів, у 2024 році – ще на 12 мільйонів. Середня ціна одного приладу – близько 43 тисяч доларів.

У 2023 році лідером закупівель аналізаторів та генераторів Keysight, Rohde & Schwarz та AnaPico стали «Науково-виробнича фірма «Діполь», «Наукові Прилади та Системи», «Градієнт», «Мікроприлад», «Інфостера». Згідно з даними СПАРК-Інтерфакс, ці фірми мають великі обороти за виторгом (до мільярдів рублів на рік), маючи практично нульові основні активи, що вказує на експортно-імпортний характер їхньої роботи.

Лідер ринку 2023 року, фірма «Діполь», працювала переважно через китайських перекупників. Майже половину постачань у 2023 році забезпечила китайська фірма (яка не має ані сайту, ні телефона) Tyranhe Technology, пише The Insider. У січні-травні 2024 року «Діполь» закупила техніки Rohde & Schwarz та Keysight Technologies на 2,9 мільйона доларів.

За даними системи державних закупівель, «Діполь» раніше активно виступала підрядником на державні замовлення. Її найбільшими замовниками були міністерство освіти, міністерство промисловості і тогрівлі, «Російські космічні системи», БПО «Прогрес», оборонний Центральний науково-дослідний інститут хімії та механіки.

Лідер ринку імпорту 2024 року, фірма «РМ-Інвест», яка раніше займалася постачанням медтехніки, здійснила лише дві закупівлі (але великими партіями) генераторів і аналізаторів спектра виробництва Keysight через гонконзьку C-R Kesha Trading & Logistics. З тим же посередником працював і «Казанський завод радіовимірювальної апаратури», який посів третє місце на ринку в 2024 році. Ним були закуплені аналізатори AnaPico та генератори Rohde & Schwarz.

Як пише The Insider із посиланням на військового експерта Леоніда Дмитрієва, західне обладнання застосовується у доопрацюванні та вдосконаленні супутників радіоелектронної розвідки Росії, а також у системах РЕБ/РЕР, орієнтованих на моніторинг та вплив на системи бездротового зв’язку та навігації, що дозволяє замінювати базові станції мобільного зв’язку та впливати на супутникову навігацію.

Форум

XS
SM
MD
LG