Доступність посилання

ТОП новини

У Росії почався судовий процес над американським журналістом Гершковичем


Репортер Wall Street Journal Еван Гершкович перед судовим засіданням у Єкатеринбурзі, Росія, 26 червня 2024 року
Репортер Wall Street Journal Еван Гершкович перед судовим засіданням у Єкатеринбурзі, Росія, 26 червня 2024 року

У російському Свердловському обласному суді Єкатеринбургу 26 червня розпочалося перше засідання по суті у справі кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича, звинуваченого в Росії у шпигунстві. Процес відбувається в закритому режимі.

Раніше Генпрокуратура Росії затвердила обвинувальний висновок у кримінальній справі журналіста. Попереднє слідство вело слідче управління ФСБ.

За версією слідства, в березні 2023 року Гершкович «за завданням ЦРУ» нібито збирав у Свердловській області секретну інформацію про діяльність підприємства «НВК «Уралвагонзавод» із випуску та ремонту військової техніки. «Незаконні дії здійснювалися Гершковичем з дотриманням ретельних заходів конспірації», – стверджують у відомстві.

Евана Гершковича затримали в Єкатеринбурзі 30 березня 2023 року. За статтею про шпигунство йому загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

Він і The Wall Street Journal відкидають висунуті звинувачення. Видання неодноразово вимагало негайного звільнення журналіста. Білий дім називав звинувачення «сміховинними», а президент Байден характеризував затримання журналіста як «абсолютно незаконне».

Гершкович став першим американським журналістом, заарештованим за звинуваченнями в шпигунстві в Росії з часів холодної війни.

Форум

XS
SM
MD
LG