Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент: дипломати США в РФ спробують відвідати закрите засідання суду над журналістом Гершковичем


Еван Гершкович
Еван Гершкович

Влада США висловила стурбованість повідомленнями про те, що справу журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, звинуваченого в шпигунстві, розглядатимуть у закритому режимі, але представники посольства США в Росії все одно спробують потрапити на засідання суду, заявив представник Держдепартаменту США Метью Міллер.

«Ми постараємося бути присутніми на суді, як ми намагаємося бути присутніми на суді над будь-якими американськими громадянами, затриманими в Росії, але зрештою в мене поки немає відповіді, чи буде це можливо», – зазначив Міллер.

За словами Міллера, США далі вимагатимуть звільнення Гершковича, а також заарештованої в Росії журналістки татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашевої та колишнього морського піхотинця Пола Вілана, засудженого в РФ до 16 років колонії у справі про шпигунство.

17 червня у Свердловському обласному суді в Єкатеринбурзі повідомили, що справу Гершковича розглядатимуть у закритому режимі. Процес над журналістом, як зазначили у пресслужбі суду, розпочнеться 26 червня. Раніше Генпрокуратура Росії затвердила обвинувальний висновок у кримінальній справі журналіста. Попереднє слідство вело слідче управління ФСБ.

За версією слідства, в березні 2023 року Гершкович «за завданням ЦРУ» нібито збирав у Свердловській області секретну інформацію про діяльність підприємства «НВК «Уралвагонзавод» із випуску та ремонту військової техніки. «Незаконні дії здійснювалися Гершковичем з дотриманням ретельних заходів конспірації», – стверджують у відомстві.

Евана Гершковича затримали в Єкатеринбурзі 30 березня 2023 року. За статтею про шпигунство йому загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі. Президент Росії Володимир Путін під час пресконференції в грудні 2023 року не виключив обміну Гершковича.

Форум

XS
SM
MD
LG