Доступність посилання

ТОП новини

«Самооборона – це не ескалація»: Столтенберґ про удари по військових цілях у Росії


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ спілкується із журналістами під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 13 червня 2024 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ спілкується із журналістами під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 13 червня 2024 року

Країни-члени НАТО мають скоротити або відмовитися від своїх обмежень щодо використання західного озброєння для ударів по військових цілях у Росії, сказав генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ у Брюсселі перед засіданням Ради Україна – НАТО.

«Ми маємо розуміти що таке війна і агресія. Росія атакує Україну, порушуючи міжнародне право. І, відповідно до міжнародного права, Україна має право на самооборону, включаючи удари по воєнних цілях на території агресора – Росії», – зазначив генсек.

Він додав, що право України на самооборону – це не ескалація, і це не зробить НАТО частиною конфлікту.

Столтенберґ зауважив, що Росія відкрила новий фронт на півночі України, оскільки може безкарно завдавати ударів з артилерії зі своєї території.

«Доки російські артилерійські системи безперешкодно діятимуть біля кордону на російській території, доти українцям буде надзвичайно важко оборонятися», – сказав він.

Як зазначив Столтенберґ, союзники НАТО продовжують тренувати українських пілотів та обслуговуючий персонал для використання українцями F-16, але не назвав терміни, коли винищувачі можна буде безпечно експлуатувати в Україні.

Напередодні засідання Ради Україна – НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що союзники обговорять, як «забезпечити передбачувану довгострокову підтримку України».

У міністерстві оборони США анонсували обговорення посилення системи ППО в Україні.

Засідання Ради Україна – НАТО пройде 13 і 14 червня.

Форум

XS
SM
MD
LG