Доступність посилання

ТОП новини

У США затримали росіянина у справі про постачання до РФ мікроелектроніки для безпілотників


Російський безпілотник «Орлан-10» (ілюстративне фото)
Російський безпілотник «Орлан-10» (ілюстративне фото)

У США затримали росіянина Дениса Постового за звинуваченням у порушенні експортних обмежень, відмиванні грошей і незаконному постачанні до Росії мікроелектроніки подвійного і військового призначення. Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

За даними відомства, 44-річний Постовий жив у місті Сарасота (штат Флорида), а принаймні від лютого 2022 року закуповував і незаконно експортував зі США електронні компоненти, які можна використовувати при виробництві безпілотників.

За версією слідства, Постовий керував мережею компаній у Росії, Гонконгу й інших країнах. Стверджується, що він вказував неправдиву інформацію в експортних документах і надсилав мікроелектроніку до Росії через інші країни, зокрема через Гонконг і Швейцарію.

«Як стверджується, він брехав про кінцевий пункт призначення техніки, яку відправляв, і використовував проміжні пункти призначення, щоб приховати незаконну діяльність», – заявив прокурор Метью М. Ґрейвс.

Судове засідання щодо тримання Постового під вартою відбудеться 19 вересня.

Російське посольство запросило інформацію про місце перебування Постового. Дипвідомство стверджує, що не отримувало офіційних повідомлень про його арешт.

У липні цього року федеральний суддя у Сполучених Штатах 17 липня засудив громадянина Росії до трьох років ув’язнення за участь у постачанні OLED-мікродисплеїв подвійного призначення російським компаніям. Як повідомили тоді в Міністерстві юстиції США, він і його спільники керували «міжнародною мережею контрабанди чутливої мікроелектроніки, яка використовується у військовій техніці й інших системах озброєння».

У російській зброї, вилученій на полі бою, і досі знаходять велику кількість американських і європейських частин і компонентів. Експортний контроль запроваджений ще на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але напівпровідники американського виробництва і далі перетинають російський кордон. Так за 2023-й РФ змогла імпортувати високотехнологічні чипи американського та європейського виробництва на 1 мільярд 700 мільйонів доларів, повідомляло американське видання Bloomberg із посиланням на російську митну статистику.

Форум

XS
SM
MD
LG