Доступність посилання

ТОП новини

Громадянина Болгарії екстрадували до США для пред’явлення звинувачень у нелегальному експорті до РФ


Мілана Дімітрова звинувачують по двох пунктах – відмивання грошей і надання неправдивих заяв Міністерству торгівлі США
Мілана Дімітрова звинувачують по двох пунктах – відмивання грошей і надання неправдивих заяв Міністерству торгівлі США

Громадянин Болгарії Мілан Дімітров був екстрадований до США, де його звинувачують в участі у схемі незаконного експорту чутливої мікроелектроніки до Росії.

В обвинувальному висновку стверджується, що щонайменше з травня 2014 року по травень 2018 року 50-річний Дімітров разом з іншим громадянином Болгарії та громадянином Росії використовували болгарську компанію для отримання товарів, що підлягають експортному контролю, зі Сполучених Штатів і відправлення їх до Росії без необхідних ліцензій.

Дімітров вперше постав перед федеральним судом у Сан-Антоніо, штат Техас, після екстрадиції з Греції 12 серпня, повідомляє Міністерство юстиції США.

Як стверджується, серед іншого, у 2014 році відповідачі зустрілися з постачальником радіаційно-захищених схем в Остіні, штат Техас, і їм повідомили, що радіаційно-захищені схеми не можуть бути доставлені в Росію через торговельні обмеження США.

Після цього інший обвинувачений Іліас Сабіров з Росії заснував компанію MTIG у Болгарії для закупівлі електронних схем, які не вимагали ліцензії на експорт до Болгарії. Радіаційно-захищені властивості цих схем зробили їх стійкими до пошкоджень або несправностей у суворому космічному середовищі. Схеми контролювалися для експорту в Росію саме з цих причин. Мін’юст США стверджує, що деталі були відправлені в Болгарію в 2015 році, після цього MTIG перевантажила їх компаніям Сабірова в Росії.

Наприкінці 2018 року співробітник Департаменту торгівлі з експортного контролю опитав Мілана Дімітрова (він працював на Сабірова в MTIG), щоб визначити, чи радіаційно-захищені компоненти все ще перебувають у володінні MTIG у Болгарії. Мілан Дімітров, серед іншого, неправдиво спростував відправку комплектуючих до Росії.

Мілана Дімітрова звинувачують по двох пунктах – відмивання грошей і надання неправдивих заяв Міністерству торгівлі в порушення ECRA. Кожен пункт обвинувачення передбачає максимальне покарання до 20 років позбавлення волі.

Інші обвинувачені – Іліас Сабіров і Дімітар Дімітров – залишаються на волі. У грудні 2020 року їм було висунуто обвинувачення.

Форум

XS
SM
MD
LG