Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили санкції щодо ймовірної російської операції з відмивання грошей


Cryptex рекламує свої послуги російською мовою й отримав понад 51,2 мільйона доларів коштів, здобутих від атак програм-вимагачів, повідомило Міністерство фінансів США
Cryptex рекламує свої послуги російською мовою й отримав понад 51,2 мільйона доларів коштів, здобутих від атак програм-вимагачів, повідомило Міністерство фінансів США

Сполучені Штати Америки 26 вересня наклали санкції на ймовірну російську операцію з відмивання грошей, яка обслуговує кіберзлочинців у всьому світі, й оприлюднили звинувачення проти двох громадян Росії, яких вважають причетними до цієї операції.

Міністерство юстиції й Державний департамент США заявили, що їхні дії в координації з нідерландськими партнерами зупинили схему, відому як Cryptex, і повернули мільйони доларів у криптовалюті.

«Сьогоднішні дії підкреслюють продовження департаментом дій із перешкоджання роботі зловмисних кібердіячів і їхній злочинній екосистемі», – сказала заступниця генерального прокурора США Ліза Монако.

Двох росіян, яких назвали в обвинувальному акті, Сергія Іванова і Тимура Шахмаметова, звинувачують, зокрема, у змові з метою банківського шахрайства, відмиванні грошей із використанням викрадених даних кредитних і дебетових карток.

Ані в заявах Міністерства юстиції, ані в заявах Державного департаменту не зазначено, де вони перебувають. Держдепартамент оголосив винагороду в розмірі по 10 мільйонів доларів за інформацію, яка приведе до арешту або засудження Іванова чи Шахмаметова.

Cryptex рекламує свої послуги російською мовою й отримав понад 51,2 мільйона доларів коштів, здобутих від атак програм-вимагачів, повідомило Міністерство фінансів США.

Іванов також, як вважають, створив і керував російськими платіжними й обмінними сервісами UAPS, PinPays і PM2BTC, які, за словами Міністерства юстиції США, надавали послуги з переказу грошей і відмивання безпосередньо злочинцям.

Міністерство фінансів також визначило PM2BTC як «основну проблему відмивання грошей», пов’язану з російськими незаконними фінансами.

За даними Міністерства фінансів, PM2BTC має давні зв’язки з російськими або афілійованими з Росією фінансовими установами, які перебувають під санкціями США або іншими обмеженнями.

Також повідомляється, що правоохоронні органи в Нідерландах вилучили сервери, на яких розміщені PM2BTC і Cryptex. Ці сервери були виведені з мережі, і нідерландські органи конфіскували криптовалюту з цих серверів на суму понад 7 мільйонів доларів.

Державний департамент США також пропонує винагороду в розмірі до 1 мільйона доларів за інформацію, яка ідентифікує лідерів PM2BTC і торгових майданчиків вкрадених кредитних карток PinPays і Joker’s Stash.

США і їхні союзники запровадили санкції проти тисяч російських об’єктів з того часу, як 24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну.

Форум

XS
SM
MD
LG