Доступність посилання

ТОП новини

У США висунули звинувачення росіянину за ймовірні кібератаки на Україну перед війною


Згаданий в обвинувальному акті Амін Стігал нібито вступив у змову з російською військовою розвідкою ГРУ, а потім здійснив кібератаки проти українського уряду
Згаданий в обвинувальному акті Амін Стігал нібито вступив у змову з російською військовою розвідкою ГРУ, а потім здійснив кібератаки проти українського уряду

Федеральне велике журі (присяжних) в американському штаті Меріленд повернуло обвинувальний акт, звинувачуючи 22-річного громадянина Росії у змові з метою зламати українські урядові комп’ютерні системи і знищити їх та їхні дані.

Згаданий в обвинувальному акті Амін Стігал нібито вступив у змову з російською військовою розвідкою ГРУ, а потім здійснив кібератаки проти українського уряду якраз напередодні повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році, йдеться у пресрелізі Міністерства юстиції США від 26 червня.

Згідно з судовими документами, у січні 2022 року Стігал та члени ГРУ вступили у змову з метою використання послуг американської компанії для розповсюдження шкідливого програмного забезпечення на десятки комп’ютерних систем українських державних установ та знищення їх і пов’язаних з ними даних, що зберігалися на них, напередодні російського вторгнення.

Читайте також: Мін’юст США заявляє про «нейтралізацію» хакерської мережі російської розвідки

13 січня 2022 року Стігал і змовники з ГРУ атакували кілька українських державних установ, йдеться в пресрелізі Міністерства юстиції. Серед них було Міністерство закордонних справ України, Державне казначейство, Судова адміністрація, Міністерство освіти і науки та Міністерство сільського господарства.

Змовники заразили комп’ютери в мережах відомств шкідливим програмним забезпеченням під назвою WhisperGate, яке виглядало як програма-вимагач, але насправді було призначене для повного знищення цільового комп’ютера та пов’язаних з ним даних.

В обвинувальному акті йдеться про те, що кіберзлочинці зламали кілька українських комп’ютерних систем, викрали конфіденційні дані та залишили на сайтах таке повідомлення: «Українці! Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте найгіршого. Це за ваше минуле, теперішнє і майбутнє».

Змовники запропонували зламані дані для продажу в Інтернеті, щоб посіяти страх серед українців щодо безпеки державних систем, заявили в Міністерстві юстиції.

У разі визнання його винним, Стігалу, який залишається на волі, загрожує максимальне покарання у вигляді п’яти років ув’язнення.

Щоб допомогти затримати Стігала і притягнути його до відповідальності, Державний департамент США запропонував винагороду в розмірі 10 мільйонів доларів за інформацію про його місце перебування або про його зловмисну кіберактивність.

Вранці 14 січня 2022 року стало відомо про кібератаку на урядові сайти в Україні. В СБУ повідомили, що витоку даних внаслідок кібернападу, за попередньою інформацією, не відбулося.

У Держспецзв’язку тоді повідомили, що використання програми-вайпера WhisperGate, за класифікацією компанії Microsoft для знищення даних, зафіксоване в кількох установах, що стали жертвами атаки.

Форум

XS
SM
MD
LG