Доступність посилання

ТОП новини

США, Нідерланди і Данія оголосили, що передали Україні F-16


Винищувач F-16, фото ілюстративне
Винищувач F-16, фото ілюстративне

Уряди Нідерландів та Данії за підтримки США перебувають у «процесі передачі» Україні американських винищувачів F-16, ідеться в заяві лідерів трьох країн, опублікованій 10 липня на сайті Білого дому.

«Зараз триває процес передачі F-16, і Україна розпочне літати на F-16 вже цього літа. Наразі ми не можемо надати додаткові подробиці через міркування оперативної безпеки», – сказано в заяві президента США Джо Байдена, прем’єр-міністра Нідерландів Діка Схофа та голови уряду Данії Метте Фредеріксен.

Сторони подякували за підтримку Бельгії та Норвегії, які зобов’язалися надати Україні додаткові літаки F-16, а також іншим членам коаліції з нарощування потенціалу ВПС України.

Першим про початок передачі літаків Україні повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен, виступаючи на форумі НАТО у Вашингтоні. «Наразі відбувається передача винищувачів F-16 – з Данії, з Нідерландів. І вже цього літа вони літатимуть у небі України», – сказав Блінкен.

У повідомленні Білого дому та заяві голови Держдепартаменту не сказано, скільки літаків отримає Україна. Раніше йшлося, що всього Нідерланди нададуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – 19.

Незадовго до того, як США, Нідерланди та Данія оголосили про передачу літаків, президент України Володимир Зеленський заявив, що Києву потрібно 128 винищувачів F-16. «Навіть якщо їх буде 50 – це ніщо. У них (Збройних сил РФ – ред.) три сотні, а у нас 50. Ми захищаємось, нам потрібно 128 літаків. Поки ми не матимемо стільки літаків, ми не зможемо з ними зрівнятися в небі, це буде складно», – заявив президент України після виступу у Вашингтоні.

Влада Норвегії повідомила 10 липня, що передасть Україні шість винищувачів F-16. За словами прем’єр-міністра Норвегії Йонаса Гар Стере, розпочати постачання планується в 2024 році. Влада Бельгії має намір передати Україні винищувачі 2025 року, скільки їх буде, невідомо.

Газета The New York Times повідомляла в березні, що до літа 2024 року до польотів на F-16 будуть готові 12 українських льотчиків, але до цього моменту союзники передадуть Києву лише шість літаків. Тоді видання передбачало, що Україна може отримати від Данії, Нідерландів, Норвегії та Бельгії 45 винищувачів F-16.

Частина винищувачів F-16, які Україна отримає від союзників, перебуватиме на закордонних авіабазах, говорив начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов. За його словами, безпосередньо в Україні розмістять стільки F-16, скільки буде пілотів, які пройшли навчання.

Форум

XS
SM
MD
LG