Доступність посилання

ТОП новини

Європа «надто наївна» щодо Росії, допомогу Україні слід збільшити – Фредеріксен


Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен попередила, що Росія намагається дестабілізувати світ
Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен попередила, що Росія намагається дестабілізувати світ

Європа була «надто наївною» щодо Росії і має зробити більше для військової підтримки України, заявила голова уряду Данії Метте Фредеріксен 9 липня.

«Ми працюємо і рухаємося надто повільно. Я думаю, що ми були надто наївними щодо Росії, надто наївними щодо Китаю. Ми маємо пришвидшити, збільшити масштаб як європейці», – сказала Фредеріксен на конференції Ради міжнародних відносин у Вашингтоні, куди вона прибула для участі в саміті НАТО 9–11 липня.

«Ми не змогли дати Україні те, що їй потрібно для захисту», – наголосила вона, особливо виділивши системи протиповітряної оборони.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до НАТО з проханням надати його країні більше систем протиповітряної оборони, зокрема систем Patriot, для захисту від постійних ракетних і безпілотних атак Росії.

Очікується, що під час саміту союзники по НАТО оголосять про нову військову допомогу Україні, включно з ППО та винищувачами F-16.

Торік Данія оголосила, що передасть Україні частину своїх F-16, і Фредеріксен заявила, що вони невдовзі прибудуть до країни, яка чинить опір агресії. Зараз Данія зосереджена на тому, щоб допомогти Україні розвинути національну оборонну промисловість, щоб вона могла виробляти зброю та боєприпаси на місці та зменшити свою залежність від іноземної допомоги. «Вони працюють набагато швидше, ніж решта Європи», – сказала данська прем’єрка, маючи на увазі Україну.

Фредеріксен також виступила за зняття обмежень на українські удари по території Росії із застосуванням західної зброї.

Форум

XS
SM
MD
LG