Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії проаналізувала наслідки ураження російського порому у порту «Кавказ»


Російський пором «Славянин» з військовими машинами. Архівне фото
Російський пором «Славянин» з військовими машинами. Архівне фото

Британська розвідка вважає, що після удару ЗСУ по російському залізничному порому «Славянин» у порту «Кавказ» в Краснодарському краї, Росія буде змушена переміщувати паливні потяги через Керченський міст, чого вона намагалася уникати з моменту першої атаки на міст у жовтні 2022 року.

«Після успішних українських ракетних ударів, які 29 травня 2024 року пошкодили два інші рейкові пороми, «Славянин» був знову введений в експлуатацію як єдиний рейковий пором типу RO-RO. До 29 травня «Славянин» найімовірніше, перевозив скраплений газ клієнтам у Чорному морі», – йдеться в повідомленні, яке 25 липня опублікувало Міноборони Великої Британії.

У розвідці зазначили, що виведення з експлуатації поромів такого типу призводить до збільшення витрат, а також зменшує гнучкість Росії у перевезенні палива, боєприпасів і обладнання через Керченську протоку.

23 липня Генеральний штаб ЗСУ підтвердив ураження російського залізничного порому «Славянин» у порту «Кавказ» в Краснодарському краї РФ на березі Азовського моря.

Розташований у Краснодарському краї порт «Кавказ» є кінцевим пунктом порома, який виходить із окупованої української Керчі в Криму. До зведення Керченського мосту пором фактично був критично важливим засобом доставлення вантажів на півострів із боку РФ.

У жовтні 2022 року на Кримському (Керченському) мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на Керченському мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закрито.

Форум

XS
SM
MD
LG