Доступність посилання

ТОП новини

ЄС пропонує транзит російської нафти через Хорватію – в Угорщині назвали країну «ненадійною»


Сійярто додав, що не були здійснені інвестиції, необхідні для збільшення пропускної здатності трубопроводу у Хорватії,
Сійярто додав, що не були здійснені інвестиції, необхідні для збільшення пропускної здатності трубопроводу у Хорватії,

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Хорватія є ненадійним партнером для транзиту нафти, після того, як Європейська комісія запропонувала імпортувати нафту через цю країну. Про це Сійятро написав 2 серпня у своєму фейсбуці.

«Вона ненадійна, тому що з початку війни підвищила транзитну ціну на нафту в пʼять разів порівняно з середньоринковою. Вона ненадійна, тому що унеможливила для MOL (угорська нафтогазова компанія – ред.) довгострокові контракти на транспортування нафти», – пише угорський премʼєр.

Він також додав, що не були здійснені інвестиції, необхідні для збільшення пропускної здатності трубопроводу у Хорватії, а показники максимальної пропускної здатності не були доведені.

За словами Сійярто, вчора віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс надіслав йому та прем’єру Словаччини Роберту Фіцо листа у якому написав, що «Україна не загрожує поставкам ні Угорщині, ні Словаччині, а крім того, є ще один трубопровід через Хорватію».

Напередодні премʼєр міністр України Денис Шмигаль під час телефонної розмови з виконавчим віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом наголосив, що запроваджені Україною санкції щодо транзиту російської нафти не порушують Угоду про асоціацію з ЄС, а реакція словацької та угорської сторін є «вкрай політизованою та маніпулятивною».

Україна запровадила санкції проти російської компанії «Лукойл» ще 2018 року, а цього року посилила їх, припинивши транзит її нафти до Угорщини і Словаччини, зокрема.

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав рішення «неприйнятним і незрозумілим, особливо з боку країни, яка прагне приєднатися до ЄС, особливо з урахуванням імпорту Україною електрики з Угорщини». Будапешт хоче якнайскорішого відновлення постачання «Лукойлу», від якого отримує близько 2-х мільйонів тонн нафти на рік. Це третина загального імпорту Угорщини, й альтернативних маршрутів, окрім як через Україну, немає.

Близько 2,5 мільйонів тонн на рік від «Лукойлу» також отримує Словаччина, що дорівнює 45 відсоткам її імпорту. Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо попередив, що українські санкції проти «Лукойлу» можуть поставити під загрозу постачання словацького дизельного палива в Україну.

Угорщина і Словаччина звернулися до ЄС з проханням допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи.

Форум

XS
SM
MD
LG