Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина прагне вирішити суперечку щодо «Лукойла» до вересня, щоб запобігти дефіциту палива


«Поки що немає причин для паніки, тому що резерви високі. Проблема не є негайною, але ми повинні знайти рішення до вересня», – сказав угорський високопосадовець
«Поки що немає причин для паніки, тому що резерви високі. Проблема не є негайною, але ми повинні знайти рішення до вересня», – сказав угорський високопосадовець

Угорщина має до вересня вирішити суперечку з Україною щодо транзиту сирої нафти від великого російської компанії «Лукойл», перш ніж виникне дефіцит палива, заявив керівник апарату прем’єр-міністра Гергей Гуляш.

«Поки що немає причин для паніки, тому що резерви високі. Проблема не є негайною, але ми повинні знайти рішення до вересня», – сказав журналістам Гуляш, якого цитує Bloomberg.

Нафтопереробний завод Mol Nyrt поблизу Будапешта не може негайно перейти на повну переробку неросійської нафти, тому Угорщина ризикує вичерпати свої запаси палива, якщо це не буде вирішено за посередництва ЄС або іншими способами, заявив посадовець. Він звинуватив Україну в «шантажі».

Читайте також: ЗМІ: в Угорщині погрожують блокувати кошти Фонду миру, поки Україна не дозволить транзит нафти «Лукойлу»

Україна запровадила санкції проти російської компанії «Лукойл» ще 2018 року, а цього року посилила їх, припинивши транзит її нафти до Угорщини і Словаччини, зокрема.

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав рішення «неприйнятним і незрозумілим, особливо з боку країни, яка прагне приєднатися до ЄС, особливо з урахуванням імпорту Україною електрики з Угорщини».

Будапешт хоче якнайскорішого відновлення постачання «Лукойлу», від якого отримує близько 2-х мільйонів тонн нафти на рік. Це третина загального імпорту Угорщини, й альтернативних маршрутів, окрім як через Україну, немає.

Київ намагався спростувати претензії Угорщини. Хоча «Лукойлу» заборонено транспортувати нафту через Україну, оскільки компанія перебуває під санкціями, обсяги транзиту в липні «залишилися стандартними», заявив цього тижня генеральний директор української енергетичної компанії «Нафтогаз» Олексій Чернишов.

«Це означає, що нафти «Лукойлу» там немає, а є нафта інших власників», – сказав Чернишов.

«Лукойл» не відповів на запит Bloomberg про коментар.

Близько 2,5 мільйонів тонн на рік від «Лукойлу» також отримує Словаччина, що дорівнює 45 відсоткам її імпорту. Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо попередив, що українські санкції проти «Лукойлу» можуть поставити під загрозу постачання словацького дизельного палива в Україну.

Угорщина і Словаччина звернулися до ЄС з проханням допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи.

Форум

XS
SM
MD
LG