Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова до консультацій з ЄС щодо транзиту нафти «Лукойлу» – МЗС


«Україна підтримує дуже тісний зв'язок з Єврокомісією з цієї теми», – заявив речник МЗС Георгій Тихий
«Україна підтримує дуже тісний зв'язок з Єврокомісією з цієї теми», – заявив речник МЗС Георгій Тихий

Україна готова долучитися до консультацій з Єврокомісією щодо ситуації з транзитом нафти «Лукойлу», якщо таке рішення буде ухвалене, заявив речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий під час брифінгу в Києві 30 липня.

«Положення відповідного рішення РНБО стосується лише комерційної діяльності приватного акціонерного товариства «Лукойл» на території України. Можу додати, що ми підтверджуємо готовність долучитися до консультацій у рамках механізму раннього попередження, відповідно до Угоди про асоціацію України з ЄС, якщо Єврокомісія ухвалить рішення про застосування цього додатку», – сказав речник відомства.

Він додав, більш детальна інформація з цього приводу є в Міненерго України.

Водночас Тихий зазначив, що Україна високо цінує співпрацю з ЄС, з Угорщиною, Словаччиною й іншими державами-членами Євросоюзу щодо протидії російській агресії, зокрема, у сфері запровадження санкцій проти держави-агресора.

Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо повідомив, що поспілкувався телефоном зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував «технічне рішення» щодо відновлення транзиту нафти російського «Лукойлу» українською територією.

Відповідаючи на запитання щодо пропозицій, які передавала Словаччина, речник МЗС зазначив, що Україна перебуває «в постійному контакті зі словацькою стороною і на рівні прем’єра, і на інших рівнях міністерств і відомств, і вивчаємо їхні пропозиції, які надходять».

«Скажу, що процес триває. Україна підтримує дуже тісний зв’язок з Єврокомісією з цієї теми для того, щоб вирішувати всі питання, що виникають у будь-яких партнерів у скоординованому ключі, і, головне, в ключі саме спільної позиції Євросоюзу і Єврокомісії», – сказав Георгій Тихий.

Україна запровадила санкції проти російської компанії «Лукойл» ще 2018 року, а цього року посилила їх, припинивши транзит її нафти до Угорщини і Словаччини, зокрема.

Читайте також: Немає загрози безпеці постачання нафти до ЄС – Єврокомісія відповіла Угорщині і Словаччині

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав рішення «неприйнятним і незрозумілим, особливо з боку країни, яка прагне приєднатися до ЄС, особливо з урахуванням імпорту Україною електрики з Угорщини». Будапешт хоче якнайскорішого відновлення постачання «Лукойлу», від якого отримує близько 2-х мільйонів тонн нафти на рік. Це третина загального імпорту Угорщини, й альтернативних маршрутів, окрім як через Україну, немає.

Близько 2,5 мільйонів тонн на рік від «Лукойлу» також отримує Словаччина, що дорівнює 45 відсоткам її імпорту. Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо попередив, що українські санкції проти «Лукойлу» можуть поставити під загрозу постачання словацького дизельного палива в Україну.

Угорщина і Словаччина звернулися до ЄС з проханням допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи. 22 липня Єврокомісія отримала відповідний запит.

Форум

XS
SM
MD
LG