Доступність посилання

ТОП новини

Не можна допустити, щоб забруднені води з Сейму дійшли до питного водозабору Києва – Міндовкілля


Забруднення річки Сейм є «надзвичайною подією», каже міністр Руслан Стрілець
Забруднення річки Сейм є «надзвичайною подією», каже міністр Руслан Стрілець

Забруднення річки Сейм є «надзвичайною подією», тому не можна допустити, щоб забруднені води дійшли до питного водозабору Києва, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у коментарі «Укрінформу».

«Забруднені води рухаються зі швидкістю 20-25 км на день. Ми робимо максимум для того, щоби вони не дійшли до питного водозабору Києва. Це наша основна задача. Тож 5-6 вересня ми побачимо, чи діють заходи, яких ми зараз вживаємо», – зазначив голова відомства.

Стрілець наголосив, що «забруднення Сейму є надзвичайною подією, тому щоденно здійснюється відбір зразків води для досліджень».

«За останні дні зроблено понад 50 проб, за ці два дні – ще 28. Зразки забрудненої води постійно відбираються для лабораторних досліджень та випробувань з метою пошуку найкращих рішень. Відповідно, вчора відібрали проби для того, щоб фахівці на очисних спорудах водоканалу (там, де питні водозабори) з'ясували, чи зможуть вони впоратися, якщо забруднення дійде туди. Тобто, превентивно ми робимо максимум для того, щоб це зупинити», – сказав він.

Глава Міндовкілля нагадав, що 29 серпня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, «на якому ухвалено низку рішень для розв’язання проблеми». Зокрема, йшлося про заходи з аерації (збагачення повітрям), абсорбції, перекидання додаткових обсягів води, а також збирання мертвої риби та недопущення подальшого її мору. Всі ці заходи проводяться.

Стрілець наголосив, що «речовина, яка викликала забруднення, виключно органічного походження».

27 серпня Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм повідомило, в Росії спричинили масштабне забруднення річки Сейм. Забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини.

У чотирьох громадах Конотопського району Сумської області та у Батуринській громаді Чернігівської області заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб.

Також було отримано інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області щодо погіршення стану води у річці Сейм, яка є лівою притокою річки Десна. Зокрема, йшлося про забруднення води, яка рухається за течією Сейму, а також щодо замору риби в ньому

«Для запобігання негативному впливу на здоровʼя населення, Київська обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби в Десні, а також використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби», – йдеться у дописі.

Також пресслужба Київської міської державної адміністрації зазначила, що вода, яка подається в будинки киян, – безпечна.

Зазначається, що фахівці «Київводоканалу» постійно відбирають проби води і на етапі водозабору, і на всіх етапах водопідготовки.

Форум

XS
SM
MD
LG