Доступність посилання

ТОП новини

Забруднення Сейму і Десни: у Міндовкіллі розповіли, які заходи проведуть для ліквідації наслідків


У четвер, 29 серпня, відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забруднення річок Сейм та Десна
У четвер, 29 серпня, відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забруднення річок Сейм та Десна

У четвер, 29 серпня, відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забруднення річок Сейм і Десна, розповів в ефірі телемарафону міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

«За результатами засідання було доручено Держекоінспекції, Держводагентству, а також Чернігівській та Київській ОВА разом із нами здійснити заходи для абсорбції тих забруднюючих речовин, які виявили у річках. Тобто, знайти такий абсорбент, який зміг би покращити якість води», – зазначив Стрілець.

Він також повідомив, що сьогодні вранці «були відібрані ще одні аналізи й знайдено той коагулянт, який може дійсно справитися з цією ситуацією».

«Ще одне питання – збирання тієї риби, яка викинулася на берег, щоб не погіршити санітарно-епідеміологічну ситуацію. Держекоінспекція, ДСНС, Держспоживслужба, Держрибагентство сьогодні продовжують працювати над тим, щоб зібрати мертву рибу. За попередній тиждень понад 10 тонн зібрали в Сумській області й зараз понад 2 тонни зібрали в Чернігівській області», – додав міністр.

Наступне питання, яке обговорили на засіданні, за словами міністра – як запобігти тому, щоб мертва риба рухалась нижче за течією. Для цього схвалили рішення встановити сітки-бар’єри.

«Ці заходи мають бути проведені максимально швидко, щоб протягом тижня ми оцінили їхню ефективність», – зазначив Стрілець.

Він також додав, що «загрози питному водопостачанню через забруднення річок немає».

«Ми робимо все, щоб і не було такої загрози. Питні водозабори на річці Сейм та Десна відсутні в межах Сумської та Чернігівської областей. Маємо надію на те, що те, що сьогодні (29 серпня – ред.) затвердила Держкомісія ТЕБ та НС, спрацює і ця пляма не дійде до Київської області»,– сказав міністр.

Водночас у пресслужбі Міндовкілля нагадали, що ловити рибу з річок Десна та Сейм і здійснювати її продаж заборонено. Крім того, Держпродспоживслужба запровадила «посилені заходи контролю за реалізацією риби у цих регіонах. Здійснюється інформування населення про ймовірну небезпеку використання води з річки Сейм для напування худоби та поливу городини».

27 серпня Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм повідомило, в Росії спричинили масштабне забруднення річки Сейм. Забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини.

У чотирьох громадах Конотопського району Сумської області та у Батуринській громаді Чернігівської області заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб.

Також було отримано інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області щодо погіршення стану води у річці Сейм, яка є лівою притокою річки Десна. Зокрема, йшлося про забруднення води, яка рухається за течією Сейму, а також щодо замору риби в ньому

«Для запобігання негативному впливу на здоровʼя населення, Київська обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби в Десні, а також використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби», – йдеться у дописі.

Також пресслужба Київської міської державної адміністрації зазначила, що вода, яка подається в будинки киян, – безпечна.

Зазначається, що фахівці «Київводоканалу» постійно відбирають проби води і на етапі водозабору, і на всіх етапах водопідготовки.

Форум

XS
SM
MD
LG