Доступність посилання

ТОП новини

Попри забруднення Десни і Сейму, якість води у Києві в нормі – Міндовкілля


У неділю, 15 вересня, забруднена вода по Десні дісталась Київської області (фото архівне)
У неділю, 15 вересня, забруднена вода по Десні дісталась Київської області (фото архівне)

У неділю, 15 вересня, забруднена вода по Десні дісталась Київської області. Однак навіть попри це, «вода у місцях водозаборів в Києві та Броварах перебуває у межах норми», кажуть у пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

«15 вересня 2024 року на річці Десна в межах Київщини якість води у місцях водозаборів м. Києва та м. Бровари перебуває у межах норми. Ризики для здійснення водозабору відсутні. Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено», – повідомили в міністерстві.

У Міндовкіллі пояснили, що забруднення, яке рухається Десною, «менш концентроване», ніж було на початку в річці Сейм та у точках відбору води в Чернігівській області.

За даними «Київводоканалу» та Київського міського центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України, у відібраних пробах питної води на ранок 15 вересня в контрольних точках централізованого водопостачання міста Києва перевищення не виявлено.

27 серпня Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм повідомило, в Росії спричинили масштабне забруднення річки Сейм. Забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини.

У чотирьох громадах Конотопського району Сумської області та у Батуринській громаді Чернігівської області заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб.

Також було отримано інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області щодо погіршення стану води у річці Сейм, яка є лівою притокою річки Десна. Зокрема, йшлося про забруднення води, яка рухається за течією Сейму, а також щодо замору риби в ньому

«Для запобігання негативному впливу на здоровʼя населення, Київська обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби в Десні, а також використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби», – йдеться у дописі.

Також пресслужба Київської міської державної адміністрації зазначила, що вода, яка подається в будинки киян, – безпечна.

Зазначається, що фахівці «Київводоканалу» постійно відбирають проби води і на етапі водозабору, і на всіх етапах водопідготовки.

Форум

XS
SM
MD
LG