Доступність посилання

ТОП новини

Держводагенство: забруднення річки Десна дісталося Київщини


Станом на 15 вересня пляма забруднення, що рухається Десною, вже дійшла до Київської області
Станом на 15 вересня пляма забруднення, що рухається Десною, вже дійшла до Київської області

Станом на 15 вересня пляма забруднення, що рухається Десною, вже дійшла до Київської області, розповів в ефірі телемарафону голова Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак.

«На сьогоднішній момент забруднення дійшло до 336 км від впадіння по річці Десна, тобто воно знаходиться вже у Київській області між селами Літки та Рожни. Але основна концентрація забруднення знаходиться у Чернігівській області між селами Остер та Максим», – підкреслив Гопчак.

Він зазначив, що експерти почали фіксувати перші ознаки зміни кольору води та рівня каламутності у Десні у Київській області.

За словами Гопчака, киянам не варто хвилюватися щодо якості питної води, адже фахівці «Київводоканалу» вживають усіх заходів для унеможливлення потрапляння брудної води у домівки містян.

«У п’ятницю приїхали 120 тонн активованого вугілля, яке буде використане для додаткового очищення води. Також були поставлені додаткові бонові загородження, є необхідні реагенти. Тобто «Київводоканал» може прибрати і запах, і органічну речовину, жителі Києва будуть забезпечені питною водою відповідної якості», – заявив представник Держводагенства.

27 серпня Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм повідомило, в Росії спричинили масштабне забруднення річки Сейм. Забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини.

У чотирьох громадах Конотопського району Сумської області та у Батуринській громаді Чернігівської області заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб.

Також було отримано інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області щодо погіршення стану води у річці Сейм, яка є лівою притокою річки Десна. Зокрема, йшлося про забруднення води, яка рухається за течією Сейму, а також щодо замору риби в ньому

«Для запобігання негативному впливу на здоровʼя населення, Київська обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби в Десні, а також використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби», – йдеться у дописі.

Також пресслужба Київської міської державної адміністрації зазначила, що вода, яка подається в будинки киян, – безпечна.

Зазначається, що фахівці «Київводоканалу» постійно відбирають проби води і на етапі водозабору, і на всіх етапах водопідготовки.

Форум

XS
SM
MD
LG