Доступність посилання

ТОП новини

Голова ОП: запрошення представника Росії на другий саміт миру не означає початку переговорів із РФ


Як заявив Єрмак в інтерв’ю «Європейській правді», на наступному саміті Україна й інші учасники планують передати російському представнику узгоджений спільний план із реалізації кожного з 10 пунктів «формули миру»
Як заявив Єрмак в інтерв’ю «Європейській правді», на наступному саміті Україна й інші учасники планують передати російському представнику узгоджений спільний план із реалізації кожного з 10 пунктів «формули миру»

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявляє, що запрошення представника Росії на другий саміт миру, організований Києвом, не варто сприймати як початок переговорів із РФ.

Як заявив Єрмак в інтерв’ю «Європейській правді», на наступному саміті Україна й інші учасники планують передати російському представнику узгоджений спільний план із реалізації кожного з 10 пунктів «формули миру».

«Але це не означає початку перемовин з Росією. Ні, не про це йдеться! Ми хочемо, щоб навіть ось така зустріч, на якій можна передати цей план, відбувалася не у форматі Україна-Росія, а за присутності всіх країн, які підтримали наш план», – сказав голова ОП.

Щодо того, хто можу бути цим представником Росії на саміті, Єрмак заявив, що про це поки говорити «дуже рано».

Речник МЗС Георгій Тихий на брифінгу в Києві 30 липня заявив, що Україна продовжує дотримуватися позиції, що можливо залучити Росію до другого саміту миру.

Водночас він зазначив, що Україна прагне миру, але цей мир має бути справедливим, питання також в тому, щоб Росія вела переговори доброчесно. І тут, за словами речника, важливі два фактори – тиск на полі бою і тиск на міжнародній арені.

15–16 червня Швейцарія приймала перший Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Після саміту міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припустив, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США. А президент України Володимир Зеленський заявив, що вже є країни зацікавлені у тому, щоб прийняти другий саміт миру, Київ почав перемовини з ними. Однак він не назвав ці країни.

Як розповів в ефірі Радіо Свобода заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, Росія може взяти участь у наступному саміті миру за умови, що вона готова «конструктивно» обговорювати і виконувати план дій, погоджений на першому саміті. Натомість у Кремлі відкидали ідею участі в цьому заході.

Речник Кремля Дмитро Пєсков 1 серпня заявив, що мирного саміту щодо припинення війни проти України за участю Росії поки не готується. Пєсков додав, що порядок денний, який би влаштовував Москву, поки не був озвучений у контексті підготовки другого саміту миру.

Форум

XS
SM
MD
LG