Доступність посилання

ТОП новини

ISW: Кремль спотворює трактування законів України, показуючи своє небажання добросовісних переговорів


Зокрема, речник Кремля 25 липня використав неправдиве твердження, що Володимир Зеленський є нелегітимним президентом і що Україна запровадила «де-факто законодавчу заборону на будь-які контакти і переговори з російською стороною»
Зокрема, речник Кремля 25 липня використав неправдиве твердження, що Володимир Зеленський є нелегітимним президентом і що Україна запровадила «де-факто законодавчу заборону на будь-які контакти і переговори з російською стороною»

Речник російського призидента Дмитро Пєсков спробував показати небажання України вести переговори щодо завершення війни, водночас продемонструвавши власне небажання Кремля брати участь у добросовісних переговорах і пожвавивши російські інформаційні операції, які неправдиво називають президента України Володимира Зеленського «нелегітимним» лідером України, заявляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали: 25 липня Пєсков заявив, що Росія «відкрита для досягнення [своїх] цілей шляхом переговорів», але, за його словами, існують перешкоди для переговорів. Зокрема, Пєсков використав неправдиве твердження, що Зеленський є нелегітимним президентом і що Україна запровадила «де-факто законодавчу заборону на будь-які контакти і переговори з російською стороною», зазначають в ISW. Пєсков стверджував, що Росії потрібно зрозуміти, «наскільки готова Україна, уряд країни, українська сторона», і що Україна мала «дуже різні заяви» з цих питань.

Читайте також: Євросоюз не має сумнівів щодо легітимності Зеленського – Стано

«Україна чітко представила свій план тривалого миру на основі міжнародного права в рамках підготовки до можливих переговорів із Росією, а українські офіційні особи відкрито запросили представника Росії взяти участь у другому мирному саміті України пізніше у 2024 році. З іншого боку, Кремль неодноразово неправдиво заявляв, що він відкритий до переговорів, водночас вказуючи, що він зацікавлений лише у врегулюванні, яке призведе до повної капітуляції України», – йдеться в повідомленні.

«Заяви Пєскова, всупереч неточним повідомленням окремих західних ЗМІ, не вказували на те, що Росія готова до переговорів із Зеленським, а скоріше вказували на те, що Кремль залишається відданим своєму неправдивому наративу про те, що Росія не може вести переговори із Зеленським, оскільки Зеленський нібито є «нелегітимним» президентом України», – додали аналітики.

В ISW наголосили, що Кремль спотворює трактування української Конституції й українських законів, щоб підтвердити ці російські наративи про нібито «нелегітимність» Зеленського.

«Пєсков також спотворив українське законодавство щодо переговорів із Росією. У жовтні 2022 року Зеленський підписав указ про «неможливість переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним», але не забороняв «будь-які контакти і переговори з російською стороною», як стверджує Пєсков», – йдеться у звіті.

Цього тижня міністр закордонних справ Китаю Ван Ї за підсумками переговорів із українським колегою Дмитром Кулебою в Пекіні заявив, що «останнім часом як Україна, так і Росія надіслали різною мірою сигнали про те, що вони готові до переговорів».

«Хоча умови та час ще не назріли, ми підтримуємо всі зусилля, які сприяють миру, і готові продовжувати відігравати конструктивну роль у цьому», – передало зовнішньополітичне відомство Китаю слова Ван Ї.

Дмитро Кулеба, за даними українського МЗС, зазначив, що «переговори мають бути розумними і предметними, спрямованими на досягнення справедливого і сталого миру».

Форум

XS
SM
MD
LG