Доступність посилання

ТОП новини

Президент Румунії оприлюднив закон щодо передачі Україні системи Patriot


Після оприлюднення закону уряд може видати урядове рішення про передачу
Після оприлюднення закону уряд може видати урядове рішення про передачу

Президент Румуні Клаус Йоханніс оприлюднив закон, згідно з яким Румунія передає Україні систему Patriot, повідомляє румунська служба Радіо Свобода.

Румунія ухвалила рішення про передачу системи на засіданні Вищої ради оборони 20 червня. Згодом парламент країни ухвалив у вівторок 245 голосами «за» ініційований урядом законопроєкт про передачу Україні зенітно-ракетного комплексу .

«Після оприлюднення закону уряд може видати урядове рішення про передачу, як написано в законі. Цим процесом керує Міністерство оборони», – сказав речник уряду.

Раніше Міністерство національної оборони Румунії направило до парламенту країни законопроєкт щодо передачі Україні ракетного комплексу

Міністерство оборони зазначає, що поставить одну із семи систем Patriot у конфігурації 3+, закуплених у США.

Читайте також: Шольц обіцяє Україні 17 додаткових систем ППО IRIS-T до 2026 року

Конфігурація 3+ є найсучаснішим варіантом системи захисту Patriot і використовується Сполученими Штатами та майже 20 іншими союзниками НАТО. Ця конфігурація базується на високоефективних радіолокаційних системах і передових ракетах-перехоплювачах класу «повітря-повітря» під назвою PAC-3, які можуть вражати балістичні ракети на відстані до 20 кілометрів. Батарея містить чотири ракети PAC-3, на відміну від попередньої версії PAC-2, яка містить лише одну. Система Patriot коштує близько 1 мільярда доларів, а кожна ракета коштує майже 4 мільйони доларів.

США, Німеччина і Румунія пообіцяли надіслати по одному комплексу Patriot, а четвертий мав бути забезпеченим компонентами з кількох країн. Італія пообіцяла надіслати зенітно-ракетний комплекс SAMP-T.

Напередодні видання Вloomberg з посиланням на людей, знайомих з цим питанням, повідомило, що низка союзників України по НАТО не виконують обіцянки щодо прискорення поставок систем протиповітряної оборони та іншого військового обладнання.

За даними видання, декілька країн-членів НАТО досі не виконали зобов’язання, які вони підтвердили на саміті альянсу у Вашингтоні минулого місяця, повідомили ці люди на умовах анонімності. За їхніми словами, серед них – обіцянки надіслати щонайменше п’ять додаткових систем дальнього радіусу дії.

Форум

XS
SM
MD
LG